Persoanele dependente de nicotina sunt de doua ori mai expuse la depresie, iar fumatul creste riscul aparitiei anxietatii, potrivit unui studiu recent al cercetatorilor de la Universitatea Otago din Noua Zeelanda.

  • Riscurile fumatului

In plus, fumatul pasiv creste riscul aparitiei bolilor mentale. “Concluzia principala a studiului este ca, pe langa bolile de natura fizica pe care fumatul le provoaca, dependenta de nicotina creste si riscul afectiunilor de sanatate mentala”, a declarat pentru Medscape Psychiatry, Prof. Dr. David Fergusson, coordonatorul studiului Christchurch Health & Development Study de la Universitatea Otago din Noua Zeelanda.

Contrar unor opinii vehiculate in ultimii ani, potrivit carora persoanele care se lasa de fumat sunt predispuse la depresie, nicotina reprezinta un factor de risc pentru aparitia acestei afectiuni, spun si specialistii romani, potrivit NewsIn.

"La fel de ingrijoratoare sunt si datele referitoare la felul in care fumatul pasiv influenteaza aparitia bolilor mentale. Studii recente arata ca si cei care sunt expusi la fumul de tigara prezinta un risc crescut de depresie si anxietate. Este esential sa incurajam oamenii sa renunte la fumat, pentru ca, pe zi ce trece, sunt identificate tot mai multe pericole la care fumatorii activi si pasivi se expun si care au efecte negative importante asupra sanatatii fizice si mentale. Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care il putem face pentu sanatatea noastra”, a declarat Bogdana Bursuc, psiholog coordonator in Programul National de Renuntare la Fumat.

Un studiu similar a fost realizat in Scotia, pentru a evalua gradul in care fumatorii pasivi sunt predispusi la afectiuni de natura mentala, precum depresia. Concluziile studiului arata ca fumatul pasiv este asociat cu tulburari de ordin psihic si creste riscul aparitiei bolilor mentale la adulti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.