Amploarea pagubelor produse de inundatii a fost sporita de usurinta cu care primariile au autorizat constructia de locuinte in apropierea albiilor riurilor. Desi exista o lege care interzice amplasarea caselor in zone inundabile, primarii nu au tinut cont de ea. Acum, ei refuza sa intocmeasca hartile de risc, pentru ca neregulile ar iesi la iveala.

Nici un judet nu a depus planul zonelor predispuse inundatiilor, chiar daca ultimul termen-limita era ziua de 25 a acestei luni. "Nu a depus inca nimeni aceste harti de risc. Acum ne ocupam de inundatii, insa, de saptamina viitoare, o sa-i tragem la raspundere pe cei care nu trimit", spune Paul Victor Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor. Vasile Blaga a semnat un ordin, in aceasta luna, prin care a atras atentia tuturor autoritatilor locale sa nu mai aprobe autorizatii de constructie in asemenea zone.

Inconstienta locala

"In toata tara, s-au dat autorizatii pentru case in zonele preinundabile. Autoritatile sint inconstiente si nu tin cont de legea apelor", spune Ion Sandu, directorul Autoritatii Nationale de Meteorologie si Hidrologie. Si conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului a recunoscut ca sint foarte multe case construite la voia intimplarii si fara a respecta planul de urbanism si cel al zonei. Autoritatile judetene sustin ca inundatiile care s-au produs in tara nu au avut loc din cauza lipsei hartilor de risc.

"Cauza principala a inundatiilor o reprezinta precipitatiile abundente, si nu hartile de risc", sustine Octavian Popescu, prefectul judetului Olt. Apele revarsate au produs pagube de 900 de miliarde de lei vechi, in Olt. Totodata, acesta sustine ca cei de la Bucuresti nu prea stiu ce vor. "Nu stiu ce inteleg cei de la MAI si MMGA prin aceste harti. Costurile sint foarte mari, iar tehnologia pe care trebuie sa o folosim este peste puterile noastre", spune Octavian Popescu.

Lucru recunoscut si de ministrul Lucrarilor Publice, Lazlo Borbely. "Vom avea o sedinta, saptamina viitoare, cu toate judetele, sa vedem cauzele pentru care nu s-au depus aceste harti. Totodata vom aloca 50% din costurile acestor planuri, pentru fiecare judet", spune Laszlo Borbely.

Eroare de 100% la prognoza debitelor

Debitele Siretului, masurate in acumularea de la Calimanesti, au fost de doua ori mai mari decit cele prognozate de Centrul National de Prognoze Hidrologice (CNPH) si trimise companiei Hidroelectrica, cea care administra lacul de acumulare. Astfel, potrivit directorului de exploatare al companiei, Dragos Zachia, in 12 iulie CNPH a transmis la Hidroelectrica o avertizare in care prognoza un debit de 2.000 de metri cubi pe secunda (mc/s), estimat pentru a doua zi dimineata. Siretul insa a venit cu circa 4.200 mc/s. Zachia nu da vina pe meteorologi, spunind ca nu exista prognoza exacta, dar recunoaste ca virful de viitura, care a afectat localitatile din aval, putea fi intirziat cu circa o ora.

E-furturi de inundatii

Profitind de campaniile duse in sprijinul reconstructiei zonelor afectate de inundatii, autori necunoscuti au lansat un atac major de tip phishing. Este vorba despre transmiterea unui mesaj prin intermediul postei electronice, care pretinde a face parte dintr-o campanie de donatii initiata de BNR. Autorii acestui mesaj obtin astfel detaliile de carduri bancare in scopuri frauduloase. Raspindit prin e-mail, mesajul fals era aparent trimis de catre BNR, anuntind o campanie online de stringere de fonduri pentru sinistrati.

In acest scop, se oferea un link ce conducea intr-o pagina falsa, insa in aparenta o pagina a website-ului www.bnr.ro, in care doritorii puteau introduce datele personale si numarul cardului de debit sau credit, precum si suma donata, care urma a fi retrasa automat din contul donatorului.

Pod cu geam termopan

"Sa ne traiasca dom’ ministru si primarul nostru si partidul!". Asa l-a intimpinat ieri Gheorghe Vaduva, din localitatea timiseana Manastire, pe ministrul Laszlo Borbely. Sateanul habar nu are din ce partid e primarul, dar spune extaziat ca il va vota din nou. Avea o casa de pamint batut, veche de 100 de ani. Acum are casa de caramida cu parchet, gresie si termopane. Conditii cum nu visa. Si la usa de la pod i-au pus termopan. Pe aceeasi strada, ministrul a vizitat o alta casa terminata. Nu a observat ca sobele nu au cosuri pentru fum si ca baia nu are scurgere.

"Pai noi am intrebat de scurgere, dar ne-au zis sa nu comentam", spune Maria Doloman. Cu sau fara scurgere la baie, oamenii se declara incintati. Suparati foc sint cei care au avut doar ziduri crapate la case. Nu li s-au facut expertize tehnice. Vor si ei case noi. Il apostrofeaza pe ministru.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.