La un an de la declararea primei pandemii a secolului XXI, virusul A/H1N1 a provocat moartea a 18.156 persoane, un bilant cu mult inferior celui provocat de o gripa sezoniera.
Alerta de pandemie a fost lansata de OMS pe 11 iunie 2009. La un an de la declararea pandemiei, reprezentantii OMS spun ca virusul este mai putin activ la nivel global, insa recomanda in continuare vigilenta pentru categoriile de risc - femeile insarcinate si tinerii, scrie NewsIn.

Potrivit unei note a OMS, virusul a evoluat sporadic in zonele temperate ale emisferei sudice, in timp ce o transmisie activa, dar in scadere, s-a inregistrat in regiunile tropicale. OMS considera ca datele pe care tarile le-au raportat sunt fara indoiala subestimate.

Reprezentantii OMS mai spun ca H1N1 va ramane cu siguranta virusul dominant si iarna viitoare. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca datele reale ale impactului gripei noi vor fi cunoscute abia peste doi ani, dupa disparitia virusului.

Virusul gripei sezoniere provoaca anual la nivel mondial intre 250.000 si 500.000 de decese.

Dupa declararea pandemiei in iunie 2009, OMS a fost acuzata ca a supraevaluat fenomenul in favoarea companiilor farmaceutice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.