Peste 30% dintre romani si-ar dori ca organele lor sa fie prelevate dupa deces in vederea transplantului, in timp ce media Uniunii Europene este de 55%.
Rezultatul a reiesit in urma unui Eurobarometru publicat cu ocazia Zilei Internationale a Donatorilor de Sange, celebrata pe 14 iunie, anual pe 14 iunie, din 2005.

Potrivit NewsIn, 40% dintre romani nu ar fi de acord sa-si doneze organele, comparativ cu 27% media europeana. Trei romani din patru nu cunosc legislatia cu privire la transplantul de organe umane, iar doar 22% dintre ei au discutat acest subiect cu familia, in comparatie cu 40% media europeana.

Statisticile arata ca Romania ocupa ultimul loc in Uniunea Europeana la capitolul donarea de organe, cu un singur donator la un milion de locuitori.

In privinta donarii organelor, cea mai ridicata rata de acord se inregistreaza in Suedia, unde 83% dintre cetateni si-au exprimat acordul, in timp ce la polul opus se afla Letonia, cu 25% dintre cetateni care si-ar dona organele.

Eurobarometrul mai arata ca doar 37% dintre europeni au donat sange, tarile care au cele mai mari rate ale donatorilor fiind Austria (66%), Franta (52%), Grecia (51%) si Cipru (51%).

32% dintre romani au donat sange, majoritatea persoanelor care au facut acest lucru avand varsta cuprinsa intre 40 si 54 de ani.

Eurobarometrul a fost realizat pe un esantion de 1.010 cetateni romani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.