Meteorologii au emis astazi cod galben de temperaturi ridicate si disconfort termic, valabil de sambata, ora 12.00, pana duminica, la ora 18.00. In aceasta perioada de timp, temperaturile vor atinge frecvent 36 de grade si chiar 38 de grade pe areale restranse.

In intervalul mentionat vremea va fi caniculara, calduroasa dupa-amiaza, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge si depasi pragul critic de 80 de unitati in toate regiunile, potrivit ANM.

Astfel, sambata 12 iunie si duminica 13 iunie, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35 - 36 de grade, iar pe areale restranse 37 - 38 de grade, indeosebi in zonele de campie.

  • Ministerul Sanatatii a solicitat directiilor de sanatate publica reactivarea planurilor de masuri pentru zilele caniculare

Intr-o videoconferinta cu personalul care activeaza in serviciile de urgenta, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in MS, a cerut masuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din aceasta perioada, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Oficialul MS a cerut serviciilor de ambulanta alertarea echipajelor si suplimentarea acestora, acolo unde numarul solicitarilor este in crestere. Directiile de sanatate publica trebuie sa colaboreze cu autoritatile locale pentru amenajarea punctelor de asistenta a populatiei in caz de nevoie. Pentru acest demers, in cadrul primariilor, al farmaciilor, in dispensare, dar scoli sau centre comerciale, pot fi identificate, amenajate si marcate spatii cu aer conditionat unde se poate distribui populatiei apa si ceai.

Ministerul Sanatatii solicita autoritatilor locale evitarea instalarii de corturi in strada pentru acordarea de asistenta medicala sau distributia de apa.

Totodata, au fost atentionate si unitatile de primiri urgente pentru a asigura numarul optim de personal si cantitatea de medicamente necesare in tratamentul afectiunilor specifice caniculei.


Pentru prevenirea incidentelor in aceasta perioada cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa asculte sfaturile medicilor si sa evite, pe cat posibil, expunerea prelungita la soare intre orele 11 si 18, sa consume multe lichide, fructe si legume si sa evite consumul bauturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

  • Masuri anticanicula in Bucuresti

Primariile sectoarelor 3, 4 si 6 au luat masuri pentru a combate efectele caniculei asupra populatiei, amplasand corturi de prim ajutor si pentru distribuirea de apa proaspata in perioada codului galben de temperaturi ridicate si disconfort termic. In sectorul 3 vor fi amplasate, de vineri pana duminica, corturi special amenajate pentru a asigura masuri de protec?ie impotriva efectelor caniculei. In sectorul 4 au fost amplasate sase corturi pentru distribuirea apei potabile, in Piata Unirii, Piata Progresul, Piata Sudului, Parcul Tineretului si statiile de Metrou Brancoveanu si Sudului. In sectorul 6 au fost amplasate puncte de prim ajutor pe strada Cernisoara nr. 38-40, strada Drumul Sarii nr. 2, Aleea Tibles nr. 64 si Bulevardul Uverturii nr. 81, conform NewsIn.
Citeste si:
România, sub avertizări cod galben și portocaliu de caniculă, de...
România, sub avertizări cod...

Punctele de prim-ajutor dispun de cadre medicale, climatizare, echipamente medicale, truse de prim-ajutor, medicamente de prima urgenta, tensiometre. Asistentii sociali si medicali vor asigura in toate punctele program pentru prevenirea efectelor caniculei in intervalul 10.00 - 18.00.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.