Fermierii ameninta ca de luna viitoare vor organiza proteste daca Guvernul nu le va da din nou subventii, a declarat Tudor Dorobantu, secretar de stat al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, Agrostar

  • Productia agricola din Romania, in prag de faliment?
"Recent am avut o intalnire cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si am dezbatut bugetul multianual pentru 2010 - 2013 transmis de Ministerul Finantelor Publice catre MADR. In acest buget multianual se specifica ca sectorul vegetal nu va mai primi subventii de la bugetul de stat in perioada 2010-2013. Fermierii vor primi doar banii de la Uniunea Europeana, respectiv 80,2 euro pe hectar. Aceasta este o situatie dramatica si va duce productia agricola vegetala din Romania spre faliment", a preciat reprezentantul Agrostar.

Acesta a specificat faptul ca Romania este dezavantajata in fata tarilor europene, dand exemplu Frantei, unde fermierii primesc 380 de euro/hectar, sau al Germaniei, cu subventii de 250 de euro/hectar.

Tudor Dorobantu a mentionat si situatia dificila in care se afla sectorul zootehnic: "Daca pana in 1990 Romania avea 12 milioane de capete de porci/an in sistem industrializat, in prezent numarul a scazut dramatic la aproximativ 700.000-800.000 capete de porci/an. Nu poti taia de acolo de unde ar trebuie sa vina cresterea economica. Daca nu impulsionezi sectorul productiv nu ai resurse", a precizat reprezentantul Agrostar.

Aproximativ 1.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, au protestat in data de 11 mai, timp de doua ore, in fata Guvernului. Printre revendicarile agricultorilor au fost achitarea integrala a subventiilor restante din agricultura pentru anul 2009, diminuarea pretului la motorina utilizata in sectorul agricol, punerea in functiune a sistemului national de irigatii si gasirea solutiilor de sustinere a irigatiilor din Romania, precum si gasirea de solutii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.

Citeste si:
Protestul de trei zile al fermierilor şi transportatorilor începe...
Protestul de trei zile al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.