Taierea cu 25% a salariilor bugetarilor romani, potrivit masurilor de austeritate anuntate de guvern, ii va face pe acestia "cei mai saraci" din intreaga Uniune Europeana.

Daca inainte angajatii din sectorul roman reuseau sa-i depaseasca la salariu doar pe cei bulgari, dupa taierea unui sfert din leafa, acest lucru nu va mai fi posibil, deoarece bugetarii romani vor deveni cei mai prost platiti din Europa. Astfel, functionarii romani vor fi platiti cu 1,1% mai putin decat omologii lor bulgari, profesorii vor primi salarii cu 5,3% mai mici decat cei din Bulgaria, iar medicii vor castiga cu 27% mai putin fata de bulgari, conform unor calcule realizate de jurnalistii de la Gandul pe baza datelor statistice oficiale din cele doua tari.

In prezent, potrivit unei comparatii recente facute cu alte sase tari europene din regiune si citate de Antena 3, functionarii romani se afla pe locul patru, cu un venit mediu de 740 de euro, dupa cei din Ungaria (1.057 euro), Polonia (circa 940 euro) si Estonia (aproximativ 940 euro). In ceea ce priveste salariile din educatie si sanatate, romanii se afla in momentul de fata, pe locul patru si pe locul sase.

Din momentul intrarii in vigoare a masurilor de austeritate, insa, un functionar public roman va castiga in medie 394 euro/luna (circa 1.650 lei), un profesor va avea un salariu mediu de 306 euro (aproximativ 1.270 lei), in timp ce in sanatate, castigul mediu net va fi de 244 euro (circa 1.000 lei), potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS) valabile la sfarsitul primului trimestru.

"Ce sa ne mai miram ca avem cele mai mici salarii, cand asta ne pregateste clasa politica... Asta in timp ce bugetarii din tarile intrate in UE inaintea Romaniei si Bulgariei castiga in medie 840 de euro, respectiv 1.400 de euro in Slovenia si 1.500 de euro in Cehia, iar in vechile tari europene, salariul mediu net este de 2.700 de euro", a spus Vasile Marica, presedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Comparativ cu angajatii din sectorul public ungar, romanii castiga cu 38% mai putin in sanatate si invatamant si au salarii cu 32% mai mici decat functionarii publici din Ungaria. Aceste diferente exista in conditiile in care si vecinii unguri si bulgari au strans la randul lor cureaua, ce-i drept, poate putin mai devreme decat Romania.

Guvernul ungar a anuntat ieri alte 29 noi masuri de reforma, dupa ce a inghetat salariile bugetarilor, a taiat cea de-a 13-a pensie si a ridicat varsta de pensionare de la 62 la 65 de ani pana in 2012. Totodata, potrivit Gandul, executivul de la Sofia, a adoptat recent un pachet de 60 de masuri anticriza care includ taierea cu 10% a salariilor din sectoarele publice care nu au efectuat reduceri de personal, amanarea majorarii pensiilor si taxe de lux pentru locuintele si masinile scumpe.

Iata care sunt in prezent, potrivit unei liste publicate de Adevarul.ro, castigurile medii ale angajatilor din sectorul public din tarile central si est europene ale UE:

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

  • Salarii bugetari: Ungaria - 1057 euro; Polonia - 940 euro; Estonia - 940 euro; Romania - 740 euro; Lituania - 740 euro; Letonia - 726 euro; Bulgaria - 398 euro.

  • Salarii in Educatie: Ungaria - 820 euro; Polonia - 763 euro; Estonia - 678 euro; Romania - 566 euro; Lituania - 565 euro; Letonia - 517 euro; Bulgaria - 323 euro.

  • Salarii in Sanatate: Estonia - 765 de euro; Polonia - 780 de euro; Ungaria - 612 euro; Letonia - 573 euro; Lituania - 578 euro; Romania - 466 euro; Bulgaria - 336 euro.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.