Reprezentanta UNICEF in Romania si Fundatia Romanian Angel Appeal au lansat astazi studiul "Adolescentii cu risc crescut de infectare HIV/SIDA" si raportul "Reintegrarea socio profesionala a persoanelor infectate cu HIV/SIDA".
Ambele rapoarte analizeaza situatia HIV/SIDA din perspectiva accesului la servicii de prevenire si a accesului la servicii pentru persoanele infectate si afectate de maladie.

Astfel, studiul UNICEF realizat de catre Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Asistenta Sociala si Sociologie pe un esantion de 300 consumatori de droguri injectabile (6% aveau sub 18 ani) si 300 persoane cu comportament sexual cu risc crescut de infectare (25% cu varsta sub 18 ani) releva ca:

  • Varsta medie de debut a consumului de droguri injectabile este de 15 - 16 ani;
  • Aproape 20% dintre respondente aveau sub 18 ani si o treime erau de etnie roma;
  • Heroina este cel mai des utilizat drog, iar o proportie si mai mare din respondenti au declarat ca au utilizat heroina zilnic (76%).
In ceea ce privetste integrarea socio profesionala a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA, raportul Fundatiei Romanian Angel Appeal face referire la experienta accesului la piata muncii a acestora, recomandand continuarea implementarii programelor de reinstertie pe piata muncii. Stigma si discriminarea intampinate de tinerii care traiesc cu HIV/SIDA impiedica realizarea incluziunii sociale eficiente.

Rezultatele de fata, atat ale studiului UNICEF, cat si ale raportului Fundatiei Romanian Angel Appeal in contextul incheierii finantarilor internationale la finalul lunii iunie 2010, pun sub semnul intrebarii obiectivul strategic de mentinere a prevalentei HIV/SIDA in Romania sub 1% si angajamentele fata de situatia persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA.

UNICEF considera ca oriunde sunt copiii si tinerii cei mai vulnerabili, oriunde ar fi copiii uitati de toti ceilalti, acolo trebuie sa ne facem simtita prezenta. Copiii cei mai expusi riscurilor trebuie sa devina prioritatea numarul unu si de aceea consideram ca este timpul sa creasca finantarea pentru copiii si adolescentii aflati in situatii de risc! Este timpul sa se asigure finantarea necesara si viabilitatea programelor HV/SIDA!”, a declarat Edmond McLoughney, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Citeste si:
Consumul a patru pahare de vin într-o săptămână, pot crește riscul...
STUDIU: Consumul a patru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.