Zeci de cinefili romani si straini au urcat, sambata seara pe scena Teatrului National Cluj, pentru a protesta impotriva proiectului noii legi a cinematografiei, initiat de senatorul PSD Sergiu Nicolaescu.

Aproximativ 30 cineasti romani, printre care regizorii Florin Serban, Tudor Giurgiu, Radu Muntean, Alexandru Solomon, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu si Adnrei Ujica, precum si actori, producatori si directori de imagine, au semnat un protest, denumit de actorul Victor Rebengiuc “Proclamatia de la Cluj", transmite corespondentul NewsIn.

“Noua lege propune evaluarea discretionara a proiectelor dupa sistemul admis/respins si, in acest fel, cinematografia romana risca sa se intoarca cu 15 ani inapoi sau chiar mai mult. Propunerea legislativa initiata de senatorul Nicolaescu urmeaza sa fie dezbatuta de Comisia de cultura a Camerei Deputatilor, in cursul saptamanii vitoare, inainte de votul final
”, a afirmat actorul Victor Rebengiuc, care a mai mentionat ca prin propunerea lui Nicolaescu se doreste “revenirea cinematografiei la un sistem depasit”.

Dupa ce a citit textul protestului, actorul i-a chemat pe scena pe toti cei care se alatura protestului, astfel incat scena s-a umplut pe jumatate, printre cei care au urcat numarandu-se si presedintele Academiei Europene de Film, regizorul Wim Wenders, onorat pentru intreaga cariera la editia din 2010 a TIFF.

“Solidaritatea aceasta depaseste ideea de varsta, generatie, si spune multe despre ceea ce ar trebui sa se intample, dar, din pacate, nu se intampla cu filmul romanesc”, a adaugat directorul TIFF, Tudor Giurgiu.

Giurgiu a mai spus, in engleza, pentru invitatii straini, ca ei se pot alatura, prin semnaturi, protestului. “Sa stiti ca am pregatit o lista de semnaturi, la sfarsitul galei, inainte de a merge la petrecere, daca vreti sa va semnati puteti sa o faceti. Sper ca pozitia dumenavoastra va adauga putere la aceasta propunere, pentru ca politicienii romani se tem mai mult de Europa decat de Romania”, a incheiat Giurgiu, amintind apoi ca e pentru prima data in ultimii ani cand Centrul National al Cinematografiei si Ministerul Culturii si Patrimoniului National sunt pe aceeasi idee cu cineastii reuniti in jurul TIFF.

Citeste si:
Cine sunt câștigătorii Galei Green Report?
Cine sunt câștigătorii Galei...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.