Desi nu poate fi vorba despre un fenomen similar exodului medicilor, profesorii au sansa sa continue practicarea meseriei atat in tarile europene, cat si peste ocean, in SUA sau Australia, pe salarii de 12-13 ori mai mari decat pe plan local.

Timp de zece ani, prin programul FACES, care ofera profesorilor din toata lumea sansa sa isi exercite meseria pe perioade determinate de 1-3 ani in Carolina de Sud, SUA, au plecat 400 de dascali romani.

“Desi cerintele sunt stricte, iar selectia profesorilor candidati se realizeaza in SUA, profesorii romani au avut rezultate remarcabile, si multi dintre acestia aplica din nou pentru o slujba in invatamant acolo”, afirma Emil Sitaru, reprezentantul FACES in Romania, conform Wall-Street.

Remuneratia primita de dascalii romani in SUA ajunge la aproximativ 30.000 de dolari pe an (23.500 de euro).

Profesorii pot aplica pentru posturi in Europa sau SUA prin diverse programe desfasurate in parteneriat de organizatii din tari ca Franta, Anglia sau SUA.

De exemplu, Germania a anuntat la mijlocul anului trecut ca se confrunta cu un deficit de 40.000 de cadre didactice in sistemul educational, asa incat profesorii romani au putut sa aplice pentru posturi vacante. Salariul mediu al unui dascal in Germania se cifreaza la aproximativ 2.000 de euro, potrivit site-ului educationworld.net.

Cele mai recente studii asupra nivelului salarial din Anglia indica o remuneratie anuala medie de 23.000 de lire (27.000 de euro), in timp ce in Canada un dascal fara experienta castiga intre 35.000-50.000 de dolari (28.000-40.000 de euro) anual.

La noi in tara, salariul unui profesor in sistemul de educatie preuniversitar privat incepe de la minim 500 de euro si poate ajunge chiar la 2.000 de euro lunar, potrivit datelor centralizate pe site-urile institutiilor particulare de invatamant. Cu toate acestea, doar cateva sute de profesori incap deocamdata in unitatile de invatamant preuniversitar privat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.