Pretul de referinta pe clasa terapeutica ar putea intra in vigoare de la 1 iulie, a anuntat Nicolae Lucian Duta, Presedintele CNAS.

Prezent la cea de-a 5-a editie a E-Health Congress 2010, acesta a precizat ca se lucreaza la impartirea medicamentelor in cateva sute de clustere (grupe) cu specialisti din Olanda, unde este implementat acest sistem, relateaza NewsIn.

“Prin acest sistem acordam accesibilitate si eficacitate actului medical. Se stabileste pretul de referinta, care nu va fi pretul celui mai ieftin medicament. Ce va fi sub pretul de referinta va fi compensat cu 90%, si nu e vorba, in nici un caz, de medicamente scoase din uz”, a punctat presedintele CNAS.

In ceea ce priveste informatizarea sistemului sanitar
, desi un proiect demarat acum 10 ani, numai un singur element, SIUI, este implementat de acum doi ani. “Proiectul informatizarii CNAS a pornit in urma cu 10 ani, el are patru componente - SIUI, cardul, reteta electronica si fisa electronica- din care numai SIUI functioneaza. Nu pot spune ca e un sistem performant, are numeroase probleme, dar e primul pas facut. Din pacate, din celelalte trei componente, din diferite motive, in principal politice, doua au fost rupte si au fost duse la Ministerul Sanatatii. Am reusit sa aducem la CNAS si aceste doua componente si acum avem, cel putin teoretic, un concept integrat” , a precizat presedintele CNAS.

  • Cresterea accesibilitatii la serviciile medicale “va fi facuta prin monitorizarea consumului la prescriptor si farmacie”
Alexandre Schanner, manager, ARGE ELGA Austria, care a implementat cel mai mare proiect de eHealth din Austria, a precizat ca in informatizare trebuie gasit punctul de echilibru intre costuri si beneficii.

“Nu va ganditi la un sistem monolitic, nu reinventati roata, ganditi global si actionati local. In Austria, problema a fost ca prin implementarea unor sisteme noi sunt deranjate cele vechi - am intampinat foarte multa rezistenta din partea unor companii care ofereau servicii old-fashioned. Am inceput prin a folosi datele existente, apoi le-am imbunatatit si am adaugat altele”.

  • E-health in Romania

Yunkap KWANKAM, Director Executiv al Societatii Internationale de Telemedicia si E-health, Elvetia, a precizat faptul ca “atunci cand Romania intra intr-o faza de austeritate este momentul sa vorbim de eHealth” . Yunkap a prezentat un proiect de telemendicina dezvoltat in Elvetia, Medgate, care a implicat 220 de persoane, dintre care 60 de medici, demonstrand faptul ca “peste jumatate din pacienti au putut fi tratati prin teleconsultatie, si nu au trebuit sa se duca la doctor”. Costurile sunt rambursate de toate companiile de asigurare. Despre Romania, “Pare ca toate elementele in eHealth exista, dar ceea ce lipseste este o strategie care sa uneasca intr-un intreg toate aceste parti”.
Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Oficiali, directori de spitale, speakeri din UK, Belgia, Elvetia si Turcia, directori de clinici private, medici, farmacisti, reprezentanti ai celor mai importante businessuri din Romania au participat la cea de-a 5-a editie a Ehealth Congress 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.