Consumatorii vor avea mai multi reprezentanti in Consiliul Consultativ al ANRGN * Amenzile pentru executarea de lucrari fara respectarea normelor tehnice legale cresc de 40 de ori, pana la 600.000.000 lei vechi

Sanctiunile pentru persoanele fizice sau juridice neautorizate sau care nu respecta normele legale privind avizarea, executarea, punerea in functiune si exploatarea lucrarilor in domeniul gazelor naturale vor fi inasprite, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Executivul a adoptat, in sedinta din 14 iulie 2005, o ordonanta de urgenta prin care se modifica Legea Gazelor 351/2004.

Astfel, in cazul executarii de lucrari fara respectarea normelor tehnice legale, amenzile se majoreaza de 40 de ori, de la 15.000.000 lei la 600.000.000 lei. Actul normativ califica drept contraventie desfasurarea oricaror activitati comerciale si/sau prestari de servicii, fara licenta necesara. In prezent, Legea gazelor sanctioneaza doar contraventiile referitoare la autorizare.

O alta noutate consta in schimbarea componentei Consiliului Consultativ al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Din Consiliu vor face parte mai multi reprezentanti ai consumatorilor decat sunt in prezent. Prin noua structura se urmareste realizarea unui echilibru intre partile interesate, consumatori, respectiv, operatorii in domeniu, cat si asigurarea echidistantei si a impartialitatii in luarea deciziilor al caror efect trebuie sa fie suportat de catre consumatori.

Ordonanta de urgenta adoptata de Executiv transpune in legislatia interna unele prevederi ale Directivei 2003/55/CE privind reglementarile comune pentru piata interna in sectorul gazelor naturale si de abrogare a Directivei 98/30/CE. Pe de alta parte, si Comisia Europeana a hotarat sa acuze Estonia, Irlanda, Grecia, Spania si Luxemburg si sa trimita un aviz motivat Portugaliei, deoarece au esuat in transpunerea in legislatia lor nationala a celor doua Directive privind piata interna a gazului si a electricitatii, se arata intr-un raport al CE, transmite Rompres.

Practic ele permit ca dupa 1 iulie 2004, clientii industriali si, incepand cu 1 iulie 2007, clientii casnici sa-si aleaga furnizorul. Directivele combina liberalizarea cu concurenta, cu mentinerea calitatii serviciilor, protectia consumatorilor si asigurarea aprovizionarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.