Romania trebuie sa ii plateasca lui Stelian Ogica 8.000 de euro daune morale pentru conditiile in care si-a executat pedeapsa cu inchisoarea pentru inselaciune, in cazul biletului castigator la Loto, dar si pentru faptul ca a fost eliberat la trei zile dupa decizia definitiva, a decis CEDO.

Decizia a fost afisata joi pe site-ul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Stelian Ogica a aparut in atentia publicului la inceputul anilor 2000, dupa ce a anuntat ca i-a fost furat un bilet castigator la Loto, in valoare de un milion de dolari, informeaza NewsIn.

  • Ogica isi cere drepturile

Stelian Ogica a dat in judecata statul roman, in 2003, acuzand autoritatile romane ca au incalcat articolul 3 al Conventiei Drepturilor Omului, care interzice tortura sau supunerea la pedepse sau tratamente inumane sau degradante, precum si alineatul 1 al articolului 5 din Conventie, care se refera la dreptul la libertate si securitate.

In cuprinsul plangerii depuse la CEDO, se arata faptul ca in ianuarie 2001 Ogica a povestit cunoscutilor, dar si in mass-media, ca detine un bilet de loterie castigator, in valoare de un milion de dolari. Ulterior, a depus o plangere la politie, potrivit careia biletul castigator ii fusese furat de un cuplu, in urma unei agresiuni.

Pe 31 ianuarie 2001, Loteria Nationala si cuplul care se afla in posesia biletului castigator au depus, la randul lor, o plangere penala, impotriva lui Ogica, sub acuzatia de tentativa de inselaciune si fals in declaratii. In aceeasi zi, Ogica a fost arestat preventiv, iar in septembrie 2002 este condamnat in prima instanta pentru acuzatiile aduse, la trei ani de inchisoare. Uulterior, Curtea de Apel Bucuresti a redus pedeapsa la doi ani de inchisoare, constantand faptul ca Ogica executase deja pedeapsa, in arest preventiv.

  • Conditii improprii in Penitenciarul Jilava

In documentele depuse la Curte, Stelian Ogica s-a plans de conditiile din arestul Politiei Capitalei si din Penitenciarul Jilava: a fost nevoit sa imparta camera cu mai multi detinuti periculosi, iar de la unii dintre ei, din cauza conditiilor de igiena, "a luat paduchi". Totodata, Ogica a sustinut ca a fost agresat de mai multe ori de alti detinuti sau chiar de gardieni, fiind incatusat de pat timp de doua zile.
Citeste si:
Carlos „Șacalul” rămâne după gratii. Instanța a respins recursul...
Carlos „Șacalul” rămâne după...

Din documentele medicale depuse la dosar, noteaza judecatorii CEDO, reiese faptul ca in martie 2001 Ogica a fost internat la Sectia psihiatrie a Spitalului Penitenciar Jilava, unde a fost supus mai multor analize medicale. Pe de alta parte, desi Curtea de Apel Bucuresti a dispus, pe 31 ianuarie 2003, eliberarea din arest a lui Ogica, eliberarea a avut loc abia pe 2 februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.