Pacientii romani vor putea beneficia in curand de transplant de organe de la donatori europeni, dupa ce Parlamentul European a adoptat un raport care permite schimbul de organe la nivel european. Documentul este apreciat de europarlamentarul roman Cristian Busoi.

Potrivit acestuia, membru supleant in Comisia de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara (ENVI), raportul votat de plenul Parlamentului European deschide perspectiva unui proces mult mai rapid in evidenta posibililor donatori de organe si reduce semnificativ timpul de pe listele de asteptare cu pacientii care au nevoie de transplant, relateaza NewsIn.

"Un pacient roman grav bolnav, aflat pe o lista de asteptare pentru transplant, va avea sanse sa gaseasca mult mai repede un donator de organe in momentul in care, la nivel european, se va putea accesa baza de date comuna. La randul sau, Romania are nevoie de o autoritate nationala care sa centralizeze informatiile din aceasta sfera pentru ca tara noastra are o rata foarte buna de supravietuire imediata in urma transplantului cuprinsa intre 90 - 95%", precizeaza Cristian Busoi.

  • Sapte mii de pacienti din Romania au nevoie de transplant de rinichi

Prin acest raport, Parlamentul European deschide perspectiva unui proces mai rapid in ceea ce priveste evidenta posibililor donatori si diminueaza semnificativ tentatia traficului de organe, practicat mai ales in randul donatorilor in viata, cea mai mare incidenta fiind in randul donatorilor de rinichi si ficat.

Statisticile arata ca in Romania se afla pe listele de asteptare aproximativ sapte mii de pacienti care fac dializa si au nevoie de un transplant de rinichi, in conditiile in care anual, 200 de pacienti au sansa unui transplant. In cazul pacientilor cu afectiuni ale ficatului, in medie, 300 de oameni sunt pe listele de asteptare in timp ce aproximativ 32 beneficiaza, anual, de transplant, conform cifrelor publicate de specialisti anul trecut.
Statele membre ale Uniunii Europene vor avea doi ani la dispozitie pentru a transpune prevederile directivei in legislatia nationala~.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.