Dupa invazia viiturilor, pe langa case daramate si agoniseli duse pe apa sambetei, principala problema a localitatilor din sudul Moldovei este, paradoxal, lipsa apei.

O data cu poduri si halci de sosea, furia Trotusului a luat cu ea si conductele de apa potabila. In Targu-Ocna, Onesti, Comanesti, Moinesti sau Urechesti, oamenii mai au, de bine, de rau, ce manca. Dar apa de baut fie lipseste, fie cazi la pat daca o gusti. Au inceput sa soseasca ajutoare de peste tot. Fiecare cu ce poate: apa minerala, paine, grau, orez, faina, conserve cu carne sau pateu. Caravana "Averea" s-a format in miez de noapte, tocmai la Miercurea Ciuc. Sase tiruri au inghitit 120 de tone de apa minerala "Spring Harghita", direct de pe buza benzii de productie, proaspat luata din izvor si ambalata sa ia calea Moldovei. Dis de dimineata, a doua zi, convoiul s-a urnit spre Onesti.

In centrul Onestiului, oamenii stau la coada cu galeti in mana. N-au ce sa bea, pentru ca apele Trotusului au distrus conductele care aduceau apa potabila in oras. Gazul lipseste si el, din aceleasi motive. Spre Targu-Ocna, caravana "Averea" a capatat statut de coloana oficiala si a prins viteza. Acum intelegi cum de reusesc presedintii sa ajunga la trei-patru inundatii intr-o singura zi. Cu girofarul politiei Bacau in fata, e mult mai usor.

La Targu-Ocna nu e coada la ajutoare, ca ajunge la toata lumea. Nu prea se inghesuie, insa, oamenii sa le descarce din camioane. Cei cu casele inecate sunt ocupati sa scoata cu roaba namolul din curti. Ceilalti, de la bloc, nu se baga sa ajute. In timp ce elevi de scoala militara, detinuti, muncitori, consilieri si secretare de la primarie asuda la descarcat baxuri cu apa, pe malul Trotusului altii dau linistiti la peste. Primarul din Targu-Ocna pune din prima punctul pe i: "Nu e apa si nici gaz". 14.000 de oameni duc lipsa. Si generatoarele de energie electrica s-au dus o data cu viitura, dar astea s-au refacut in cateva zile, povesteste primarul Stefan Silochi, echipat cu trening si cizme de cauciuc, intr-o scurta pauza de descarcat apa minerala din primul tir "Averea?.

In curtea scolii generale numarul 3 din Targu-Ocna, prin baltile ramase de la ploi au prins viata mormolocii. Aici se strang ajutoarele, pe parchetul salii de sport. Patru tone de grau, sute de conserve cu carne sau pateu, paine si multa apa minerala, cea mai ravnita de localnici. "Avem evidenta familiilor sinistrate si mergem direct la ei, nu ne mai ducem cu camioanele sa intrebam care vrea", spune viceprimarul Cristian Ciubotaru.

Pe usa salii de sport, devenita peste noapte centru de ajutoare, troneaza un anunt care mai baga in sperieti doar elevii: "Accesul in sala se face doar cu incaltaminte adecvata pentru sport, curata!" Acum nu mai e cazul. Pe parchet tropaie bocancii si cizmele de cauciuc pline de noroi ale celor care paseaza, ca la rugbi, bax dupa bax de apa minerala Spring Harghita.

Vine consiliera primariei. I-a mai ramas jumatate de sac de faina neimpartit si a dus lipsa de sapte sticle cu apa pentru sinistrati. Colegii ei izbucnesc in ras. "Avem la apaaa!", ii spun ei doamnei care nu stie ca un tir plin tocmai a sosit din inima Harghitei. Problema principala cu ajutoarele din Targu-Ocna nu este lipsa lor. "Oamenii n-au dus lipsa, cei sinistrati au primit mancare in fiecare zi", povesteste o secretara de la primarie, cu palmele albe de la carat faina. Alta e problema. N-are cine sa le care. "Vii si faci galagie, da' pune mana si cara faina! Eu am pus mana!", nu-i vine secretarei sa creada nesimtirea romanului. "Oamenii nu ajuta!"

Pe strada Abator e macel. Noroiul e scos cu roabele de prin case. La nea Vlad, fost maistru militar "cu gospodarie serioasa", apele Trotusului au lasat urma pana sub geam. Acum curtea lui e un fel de mocirla in care abia razbeste cu cizmele de cauciuc. "Cand a venit apa, am zis: ba baieti, luati hainele de iarna, ca nu se stie ce mai vine!", se uita piezis batranul Vlad la fi-su cum tocmai descarca o roaba cu moloz pe marginea ulitei. "Mars d-aci!", striga reflex nora lui nea Vlad la cainele aciuat pe ce-a mai ramas din prispa. "Aveau si ei cotete, saracii, da' acum dorm cu noi in casa", spune ea zambind amar in pragul, acum stramb, al casei.

Rand pe rand, un tir cu apa "Spring Harghita" a ramas in Comanesti si altul in Moinesti. Caravana "Averea" era predata, precum in filmele americane, de la o masina de politie la alta, in functie de raza de actiune a fiecarui echipaj. Cand nu scazi sub 100 km/h nici macar in sate si mergi pe contrasens, e o placere sa sofezi in Romania. E recomandat, insa, sa ai un girofar in deschidere. Pe inserat, al patrulea tir al convoiului a ajuns la Urechesti, aproape de Adjud.

Iarasi ploua

Incepand din aceasta dupa-amiaza si pana luni seara va ploua pe intreg teritoriul tarii in cantitati moderate, de regula pana la 25 de litri/mp, insa izolat cantitatile pot ajunge chiar la 50 de litri, conform unei noi atentionari meteo transmise ieri tuturor prefecturilor din tara. Administratia Nationala de Meteorologie anunta ca va ploua in sud-vestul tarii, precum si in Carpatii Occidentali si Meridionali. In noaptea de sambata si in cursul zilei de duminica, ploile vor ajunge in centrul, estul si sudul tarii, iar luni va ploua, in cantitati diminuate, in estul tarii.

Peste jumatate din judetele tarii au fost atentionate, vineri, cu privire la riscul producerii unor noi inundatii in urma ploilor prognozate pentru perioada sambata - luni. Potrivit atentionarii - emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor - raurile din bazinele hidrografice ale Somesului, Muresului, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Crisurilor, Jiului, Oltului, Argesului, Ialomitei, Siretului si Prutului pot atinge sau depasi cotele de atentie si chiar de inundatie, ca urmare a unor posibile scurgeri de pe versant sau a formarii de torente sau paraie, ca urmare a ploilor prognozate.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.