Centrul de Introspectie Vizuala prezinta spectacolul de teatru documentar "Capete infierbantate", proiect de cercetare a perioadei 13-15 iunie 1990.

Evenimentul va avea loc in perioada 5-9 mai, de la ora 20.00, si este format din doua componente: spectacol de teatru documentar si o arhiva audio-video informala de interviuri, realizate cu actanti ai evenimentelor, de la liderii miscarii “Piata Universitatii” la lideri politici, persoane ranite sau arestate, dar si mineri.

Proiectul de cercetare si performare a istoriei recente este semnat de nume sonore ale artei de moment: text- Michaela Michailov, performer -Alexandru Potocean, video- Cinty Ionescu, sound-Catalin Rulea, scenografia-Adrian Cristea, in regia lui David Schcartz.

  • Cum se raporteaza romanii la istorie?

“Capete infierbantate” ne propune sa participam la un act de retrocedare a memoriei colective si subiective. “Ma intereseaza foarte tare istoria recenta si felul in care se raporteaza romanii la istorie. Cred ca la noi, poate si la altii, dar nu am cercetat eu subiectul, exista o dezinformare majora legata de istorie si de intelegerea istoriei, incepind cu Stefan cel Mare si terminand cu revolutia din 1989 si cu represiunile din cursul anului 1990. Aceasta dezinformare vine in primul rind din scoala, din felul in care (nu) sunt discutate aceste probleme. Propunerea de a lucra pe subiectul asa-numitei Mineriade din 1990 a venit de fapt de la Mihaela Michailov, in toamna anului trecut, in urma unor discutii ale noastre legate de evenimente majore din istoria recenta a Bucurestiului”, a declarat regizorul David Schwartz, pentru Dilema Veche.

  • "13-15 iunie 1990", prima mineriada post-decembrista

Evenimentele din zilele de 13-15 iunie 1990 au marcat o perioada de disensiuni socio-politice majore, cu efecte in devalorizarea democratiei romanesti, fragil instituite, in polarizarea societatii civile si in alterarea spiritului civic. Spectacolul “Capete infierbantate” reactiveaza in constiinta publica un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicati in evenimente. Adevarul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii si imposibil de redus la o unica perspectiva.

13-15 iunie 1990 este un proiect independent si autofinantat ce faciliteaza accesul gratuit atat la spectacolul “Capete infierbantate”, cat si la arhiva audio-video, potrivit Centrului de Introspectie Vizuala.

Citeste si:
Care este artistul despre care Delia ar face un documentar!...
Care este artistul despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.