A devenit deja traditie, in luna mai, cinefilii romani au prilejul sa se bucure de cateva dintre cele mai importante filme europene ale momentului. Peste 50 de filme europene produse in ultimii doi ani vor anima cea de-a XIV-a editie a Festivalului Filmului Eucopean.

Festivalul debuteaza pe 6 mai, cu proiectia multpremiatului film al lui Michael Haneke, „Panglica alba“ (Das weisse Band, 2009). Pentru rolul Klara din acest film a fost premiata de catre Academia germana de film si tanara actrita de origine romana, Maria-Victoria Dragus.

Anul acesta, ambasadorul onorific al festivalului este tanarul regizor Radu Jude, cunoscut pentru filmele sale: „Lampa cu caciula” si „Cea mai fericita fata din lume”. "Este una dintre putinele ocazii in care poti sa vezi filme de arta, de autor. In lumea tehnologizata este din ce in ce mai greu sa vezi un film pe marele ecran, asa cum a fost el gandit”, a declarat Jude, la conferinta de presa care a prilejuit lansarea evenimentului, potrivit Garbo.

  • Filme "de tot felul"
La fel ca in editiile trecute, filmele care vin la festival sunt “de tot felul”, pentru ca isi propune sa ne deschida usa catre permanentul dialog dintre cinematografiile nationale europene. Profilul festivalului este din ce in ce mai recognoscibil: o colectie de povesti extraordinar de diferite, spuse in stiluri pe cat de variata si neasteptata continua sa fie cultura europeana.

Cititi mai multe in Garbo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.