Sapte romani care si-au petrecut minivacanta de 1 mai pe litoralul bulgaresc, printre care primarul din Clejani si viceprimarul din Sangureni, judetul Giurgiu, au ramas fara propriile autoturisme. Intre timp, pe litoralul romanesc nu s-a furat nicio masina, sustin oficialii IGPR.

Potrivit unor surse judiciare, masinile furate sunt de lux: BMW si Audi. Astfel, primarul din Clejani a ramas fara un BMW X5, iar viceprimarul din Sangureni a pierdut un Audi A6. Potrivit acelorasi surse, cetatenii romani carora le-au fost furate masinile pe litoralul bulgaresc au intampinat dificultati in a declara furtul autoritatilor bulgare.

  • Presa bulgara: "Romanii si-au furat singuri masinile"

Incidentul care a atras cel mai mult atentia in minivacanta de 1 Mai, furtul masinilor unor turisti romani intr-o statiune din Bulgaria, amplificat de o declaratie a ministrului Elena Udrea, este un pretext pentru presa centrala de astazi pentru a compara calitatea turismului din cele doua tari.

Astfel, potrivit cotidianului Gandul, presa din Bulgaria sustine ca romanii isi fura masinile intre ei, in timp ce patronii de hoteluri din Nisipurile de Aur acuza romanii ca organizeaza o campanie impotriva turismului bulgaresc. Scandalul a fost declansat de protestele primarului din Clejani, unul dintre cei sapte romani ramasi fara masina la Nisipurile de Aur, vineri noaptea.

Adevarul scrie ca cei peste 86.000 de romani dornici de vacanta au blocat drumurile putine si proaste spre mare si spre munte. Cozile de masini s-au intins pe distante de zeci de kilometri. Cei mai multi romani s-au indreptat catre litoral. Aici, hotelierii au pus la bataie pentru vacanta de 1 Mai oferte speciale, petreceri si parade. Iar asta dupa ce in vacanta de Paste au pierdut in fata bulgarilor, cand peste 22.000 de romani s-au dus in Bulgaria.

Intr-un editorial, Ovidiu Nahoi ia apararea Bulgariei "de Elena Udrea", deranjat de "ranjetul satisfacut" si de "remarca rautacioasa" a ministrului roman, care a spus ca un furt de asemenea proportii nu s-ar fi putut intampla pe litoralul romanesc. "Bulgaria are, intr-adevar, o problema cu crima organizata, cam la fel de mare precum Romania cu coruptia generalizata si cu incompetenta administratiei. Diferenta este ca, in timp ce in Romania orice se poate aranja pe sub masa, in Bulgaria multe se regleaza dupa metoda ruseasca: au fost asasinati presedinti de banci si de companii de prim rang. Si totusi... Bulgaria ofera surprize placute oamenilor normali, neimplicati in jocuri politico-economice cu mize uriase", pledeaza Ovidiu Nahoi cauza Bulgariei.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

  • "Cine fura mai mult: noi sau bulgarii?"

Si editorialul Evenimentul Zilei incearca sa explice din nou "ce cauta romanul la bulgari". Horia Ghibutiu scrie ca "minivacanta de 1 Mai a pus pe tapet un incident regretabil, intens mediatizat pe ambele maluri ale fluviului ce ne desparte, care ar putea schimba niste socoteli: ce sa mai caute romanii in Bulgaria daca li se fura masinile in parcarea platita a hotelului? Fireste, ambele parti au incercat sa profite de nefericitul eveniment. Constienti de consecintele pe care le-ar putea provoca un asemenea incident in perspectiva unui sezon intreg, bulgarii au reactionat prompt", scrie Ghibutiu

Romania Libera
se intreaba, la randul ei, "Cine fura mai mult: noi sau bulgarii?". Cazuri similare de furturi de masini sunt raportate in fiecare sezon, asa incat statiunile de pe liteoralul bulgaresc au devenit un fel de "Triunghi al Bermudelor" pentru masinile turistilor straini, scrie Romania Libera. Cu toate acestea, datele Eurostat arata ca in 2008 Bulgaria era pe ultimul loc in UE la numarul de masini furate: una la 17.000 de locuitori. Romania inregistra la acea vreme o masina furata la 12.000 de locuitori, arata cotidianul.
Citeste si:
Patru orașe din România vor avea zboruri directe spre litoral
Patru orașe din România vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.