Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca articolele care reglementeaza valoarea cuantumului drepturilor de autor si a drepturilor conexe, din Legea 8/1996 privind drepturile de autor sunt neconstitutionale, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Potrivit unor surse judiciare, CCR a decis, joi, sa admita o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor si a constatat ca dispozitiile articolului 121 alineatul 2 si ale articolului 134 alineatul 2 litera g din Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe sunt neconstitutionale.

Articolul 121 alin.2 din Legea 8/1996, declarat neconstitutional, prevede: "Cuantumul remuneratiei privind drepturile de autor si drepturile conexe se stabileste printr-o metodologie negociata intre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si structurile asociative ale distribuitorilor prin cablu, potrivit procedurilor prevazute la art. 131 si 131 indice 1, cu excluderea de la calcul a programelor a caror retransmitere prin cablu este obligatorie conform legii".

De asemenea, celalalt articol declarat neconstitutional, si anume art 134 alin.2 lit.g din Legea nr.8/1996 arata ca "Gestiunea colectiva se exercita potrivit urmatoarelor reguli: (g) remuneratiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.