Directia de Sanatate Publica Arges si conducerea Spitalului Judetean Arges au deschis paralel cate o ancheta, dupa ce o femeie, in varsta de 30 de ani, din localitatea Cateasca, a facut septicemie la cateva ore dupa ce i s-a provocat un avort la cerere, informeaza corespondentul NewsIn.
Ministerul Sanatatii a cerut miercuri Directiei de Sanatate Publica Arges sa inceapa o ancheta epidemiologica in acest caz. Investigatia DSP se afla in derulare si consta in recoltarea ce probe din sectiile unde pacienta a fost internata, din sala unde a avut loc intreuperea de sarcina si din materialele sanitare folosite sau microflora de pe suprafetele existente.

Pana la finalizarea anchetei epidemiologice DSP Arges a interzis activitatea medicala in sala de tratament a sectiei de Obstetrica –Ginecologie nr. 1 si a cerut unitatii sanitare inceperea operatiunilor de sterilizare la blocul operator si inlocuirea mesei chirurgicale.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Spitalului Judetean Arges, Ioana Constantin, de 30 de ani, din localitatea Cateasca, judetul Arges s-a prezentat in data de 27 aprilie, la ora 11,00, la unitatea medicala solicitand un avort. Tanara le-a precizat medicilor ca are la activ o nastere, un avort si o interventie pe cord.

In mod normal, chiuretajul trebuia sa aiba loc in ambulatoriul de specialitate, in cadrul policlinicii spitalului, numai ca pacienta a stabilit cu un medic ginecolog sa scape de sarcina in cabinetul unde in mod normal se fac tratamentele.

Conform Realitatea TV, medicul nu se afla la prima abatere. Ioana Constantin a solicitat si anestezie si dupa chiuretaj a fost lasata sa plece acasa.

Conducerea Spitalului Judetean Arges a precizat ca pacienta a revenit la unitatea medicala la ora 15,00 cu suspiciune de stare septica.

"Exista mai multe ipoteze vizavi de aceasta situatie. Intr-adevar, firma care a aprovizionat spitalul cu materiale sanitare importate din China este aceeasi firma implicata in scandalul de la nivel national. Este posibil ca pacienta sa fi avut deja un microb in corp si in momentul in care s-a actionat cu chiureta i s-a antrenat aceasta infectie. Rezultatele epidemiologice din salile de operatie au aratat ca nu sunt probleme, iar chiretajul pacientei din Cateasca a avut loc in sala de tratamente. Medicul Adrian Mihaila se afla la a doua abatere", a declarat dr. Gheorghe Fratoaica, director general al Spitalului Judetean Arges, potrivit NewsIn.

Citeste si:
S-a creat un "nas" artificial capabil sa depisteze septicemiile
S-a creat un "nas" artificial...

Grav este si faptul ca pe foaia de observatie a pacientei nu sunt trecute investigatiile medicale si nici ce varsta avea fatul. Este foarte posibil ca aceste precizari sa fi fost omise intentionat, pentru ca fatul era mai mare de trei luni si jumatate si in mod normal nu se mai putea efectua avortul.

"Noi am sesizat imediat DSP Arges si in urma anchetei s-a dovedit ca pacienta a ascuns adevarul si are sapte chiuretaje la activ. Doctorul ginecolog Adrian Mihaila a fost bagat in comisia de disciplina si totodata a fost sesizat Colegiul Medicilor. Se poate alege cu o sanctiune de 5% sau 10 % din salariu sau chiar cu desfacerea contractului de munca", a mai declarat dr. Fratoaica.

Intre timp investigatiile medicale au confirmat ca femeia de 30 de ani are septicemie, dar nu intr-o stare extrem de avansata. Miercuri, in jurul pranzului, Ioana Constantin a fost trimisa cu o ambulanta la Spitalul Municipal din Bucuresti.

Citeste si:
Institutul Bals: Septicemiile severe se vor diagnostica in 8 ore
Institutul Bals: Septicemiile...

"Pacienta este constienta, in stare relativ buna si singura problema este ca nu-si mentine tensiunea decat medicamentos. Ancheta continua pentru a depista sursa infectiei", a mai spus medicul Fratoaica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.