Guvernul a alocat 500 miliarde de lei vehi pentru lucrarile de refacere a infrastructurii dupa inundatiile din aceasta luna, cele mai multe dintre contracte fiind deja atribuite firmelor de constructii in urma unei selectii de oferte. Ministrul transporturilor, constructiilor si turismului, Gheorghe Dobre, nu a putut preciza ce sume vor fi necesare pentru lucrarile de reconstructie, insa a recunoscut ca repararea infrastructurii va fi un proces de durata. "Acum se fac calculele.

Proiectantii inca lucreaza pentru a oferi atat solutiile tehnice, cat si pentru calculul sumelor necesare. Deocamdata, pentru solutiile provizorii, sursele provin din bugetul ministerului. Pentru lucrarile mari avem discutii cu institutiile financiare, raspunsul acestora fiind unul pozitiv", a adaugat Dobre, precizand ca unele lucrari, mai ample, vor dura un an, un an si jumatate. Referitor la modul de acordare a contractelor de reconstructie a infrastructurii, Dobre a precizat ca in astfel de situatii se face, potrivit reglementarilor legale, o selectie de oferte.

"S-a facut o solicitare la toate firmele, fiecare dintre acestea a depus o oferta si cea mai buna a fost aleasa", a spus ministrul. Lucrarile provizorii de refacere a infrastructurii rutiere au fost in mare parte finalizate, insa unele portiuni de drum sunt in continuare blocate, lucrarile de degajare a carosabilului urmand sa fie incheiate, potrivit MTCT, pana la sfarsitul acestei saptamani.

Restrictie pentru autovehiculele de 3,5 tone

Circulatia pe unele drumuri nationale se desfasoara pe unele portiuni pe o jumatate sau pe doua treimi de cale, pe unele sectiuni fiind interzisa circulatia autovehiculelor de peste 3,5 tone. Termenul-limita pentru definitivarea lucrarilor de executie a fost fixat in aceasta luna si in august pentru unele drumuri, in majoritatea cazurilor proiectantii lucrand in prezent la intocmirea proiectelor de executie. Traficul feroviar a fost redeschis pe unele sectiuni unde au fost aplicate restrictii de viteza de 10 km/h, in timp ce, in zonele unde terasamentul a fost distrus, lucrarile de reabilitare se afla in faza de proiectare si stabilire a solutiilor tehnice optime.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.