Ponderea tigarilor de contrabanda a scazut cu 2.3% in luna martie.
Contrabanda cu tigari a scazut la 33,9% (procente de volum) in luna martie, cu 2,3% mai putin fata de inceputul anului, conform unui studiu comandat de British American Tobacco si Japan Tobacco International. Studiul a acoperit toate regiunile tarii si a inclus interviuri cu aproape 2500 de respondenti.

In primul trimestru al anului 2010, produsele de contrabanda ajungeau sa detina 36.2% din piata, devenind astfel cel mai important jucator. Scaderea este determinata in cea mai mare masura de de initiativele aplicate de autoritati pentru stoparea contrabandei, o importanta semnificativa avand-o propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si ordinul Ministerului Finantelor Publice nr. 202/2010 prin care se interzice vanzarea de tigarete in duty free-uri.

Potrivit estimarilor celor doi producatori, bugetul de stat ar putea inregistra pierderi de 1 miliard de euro din cauza contrabandei de tigari doar in anul 2010.

“Faptul ca piata tigarilor de contrabanda a scazut reprezinta un semnal pozitiv. Ultimele masuri luate de autoritati au reprezentat o lovitura data pietei ilegale, iar din estimarile noastre cele 2 procente pot fi convertite intr-o suma echivalenta cu aproximativ 20 milioane de euro, care intra la bugetul de stat. Totusi, produsele de contrabanda acopera in continuare o cota foarte mare a pietei atat in profit, cat si in volume,” declara Adrian Popa, Head of Corporate & Regulatory Affairs South East Europe British American Tobacco.

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research arata ca fenomenul de contrabanda cu tigarete are mai degraba un specific regional decat unul national si are cea mai mare amploarea in partea de nord-est a tarii. De altfel, aceasta este si singura regiune care inregistreaza o crestere pronuntata a comertului ilicit in perioada analizata, de la 52.8% la 59.5%, cauzata, in principal, de tigaretele provenite ilegal din Republica Moldova. Pe de alta parte, cea mai mare descrestere a actiunilor de contrabanda, de 5.3%, s-a inregistrat in partea de sud-est a tarii. In vest, vanzarile tigaretelor de contrabanda cumparate din duty free-uri au avut o scadere incurajatoare de 6.4%.

In ceea ce priveste desfacerea tigaretelor de contrabanda, vanzatorii ambulanti reprezinta cea mai importanta sursa de achizitionare a produselor ilegale - 43% din piata, fiind urmati de piete si magazinele mici de cartier.

Dintre zonele de provenienta a produselor de contrabanda, Republica Moldova este lider
, crescand in martie cu 6.1%, urmata de duty free-uri si de Ucraina.

Procentul tigarilor de contrabanda provenite din duty-free-uri a scazut de la 27.4% la 25%, o consecinta directa a Ordinului Ministerul Finatelor ce prevede interzicerea comercializarii tigarilor si bauturilor alcoolice in magazinele duty-free, precum si obligativitatea lichidarii stocurilor de tigarete si bauturi distilate, de catre comercianti, in 45 de zile de la data intrarii in vigoare a prevederilor acestuia (9 februarie a.c.)


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.