Scandalul de la CF2 este in centrul atentiei in presa de astazi, care scrie despre incercari de musamalizare a imbolnavirilor, despre posibile razbunari, dar si despre numarul ingrijorator de spitale care n-ar trece testul septic.

In Gandul, Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, confirma aceasta stare de fapt: doar 20 dintre cele 450 de spitale romanesti ar obtine acreditare conform normelor europene. La randul sau, Molnar Geza, consilierul ministrului sanatatii, avertizeaza ca aproape 100 de spitale romanesti nu ar trece testul septic.

Cotidianul Puterea vine azi cu "ipoteze socante" in cazul microbului de la spitalul CF2, identificat ca "Burkholderia cepacia", un microb gram negativ ce produce multiple insuficiente de organ. "Ipoteza socanta" luata in calcul de comisia de ancheta este ca microbul provine de la o pacienta transferata la un alt spital pentru a se ascunde situatia de la CF 2, scrie Puterea.

Daca medicii de la Universitar nu raportau cazul, probabil totul se musamaliza. Epidemiologii mai cred ca institutiile abilitate ar trebui sa investigheze daca medicamentele spitalului ajungeau la pacienti, intrucat exista diferente intre raportari si declaratii. Totusi, in ciuda scandalurilor care s-au tinut lant la aceasta unitate sanitara, demnitarii si-au trimis rudele la CF 2, unde au fost tratate soacra presedintelui Basescu, mama lui Gheorghe Dobre, fost ministru, si sotia lui Radu Berceanu, actualul ministru al transporturilor care l-a demis pe directorul spitalului in urma scandalului din aceste zile.

Si Romania Libera vine cu o "ipoteza socanta" - razbunarea. Medici din Spitalul CF2, care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului, sustin ca in aceasta unitate sanitara exista un adevarat conflict intre fostul manager Constantin Tanase si anga¬jatii sai. Doctorii nu exclud chiar ipoteza unei razbunari, scrie Romania Libera. "Este posibil ca epidemiologul spitalului, care face parte din sindicat si sustine vechea conducere a spitalului, sa nu fi facut toate verificarile obligatorii inaintea unei operatii", a declarat cotidianului un medic. Doctorii mai spun ca in sectia de ginecologie a CFR 2 s-a investit foarte mult in conditiile hoteliere, in timp ce sterilizatorul era "suprasolicitat".

"Aducerea pe criterii politice a directorului Constantin Tanase a fost un dezastru pentru spital: angajari clientelare, sporuri ilegale pentru conducere, amenajari de lux in propriile birouri. Constantin Tanase a dat 300.000 de lei pe reamenajarea birourilor directorilor cand spitalul n-avea penicilina pentru bolnavi", scrie, la randul sau, cotidianul Evenimentul Zilei, care dezvaluie o serie de abuzuri, ilegalitati si conflicte de interese ale fostei conduceri.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Cotidianul mai scrie ca cele doua tinere de la care a pornit intregul scandal au fost infectate cu un enterococ din sala de operatii, neigienizata. Surse medicale din interiorul Spitalului CF 2 Bucuresti sustin, sub anonimat, ca la operatiile efectuate la Sectia Obstetrica Ginecologie au fost incalcate toate procedurile standardizate intr-un spital modern. "In acea zi, a fost operata o pacienta a doctoritei Petre, sefa ATI. Chirurg a fost Cristian Gherasie, seful de sectie, iar ea a fost anestezista.

S-a operat o peritonita, dar nu s-a respectat programarea, n-au anuntat pe nimeni ca acolo a fost o interventie septica", a declarat pentru Evenimentul Zilei un cadru medical din spital. Ulterior, in aceeasi sala au fost operate alte paciente, printre care si Amelia Antoniu si Alice Preda. Medicii care le-au operat sustin ca n-au stiut nimic de peritonita rezolvata anterior. Sala trebuia inchisa obligatoriu pentru dezinfectie, precizeaza cotidianul.

Citeste si:
Ce s-a intamplat la CF2?
Ce s-a intamplat la CF2?

"Inca o campanie de presa in care medicii sunt pusi la stalpul infamiei. Dupa ce doua paciente au ajuns in coma, urmare a unei posibile infectii nosocomiale contractate la Spitalul CF 2, ziaristii si opinia publica s-au dezlantuit", constata Mircea Marian in editorialul intitulat "Doctori, spalati-va pe maini!" Concluzia ziaristului este una simpla: imbunatatind igiena spitalelor vor fi salvate vieti. "Se stie ce trebuie facut. Ceea ce lipseste este vointa", scrie Mircea Marian.

Adevarul trateaza pe prima pagina acelasi "dezastru din Sanatate", privind lucrurile din perspectiva vedetei TV Dana Razboiu, care a anuntat ca vrea sa se mute intr-o tara cu un sistem de sanatate mai bun pentru copii. Doar una din zece infectii spitalicesti se raporteaza, mai scrie ziarul, care il citeaza pe Geza Molnar, consilier al ministrului sanatatii.

Citeste si:
Colegiul Medicilor cere revocarea Contractului Cadru
Colegiul Medicilor cere...

"Spitalele mor impreuna cu pacientii lor", titreaza si Jurnalul national pe prima pagina. "In privinta cazurilor de la CF 2, medicii spun ca n-ar fi coma, ci sedare profunda. Ca si cum ar avea importanta din ce cauza intri in pamant. Spitalul infectat e bolnav ca intregul sistem medical ce ar trebui sa-l acrediteze ca apt pentru prestatii medicale. Nu e asa. Uneori este in coma impreuna cu pacientii lui, ca intr-un fel de sinucidere colectiva. Fie sedat din pricina lipsurilor cronice din spitale, fie din cauza incompetentei unui cadru medical"c afirma editorialul semnat de Razvan Barbulescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.