Numarul romanilor care au primit cetatenia italiana in anul 2009 este de aproximativ 2.000 de persoane,dintr-un total de 40.000 de straini care au obtinut acest drept,potrivit celor mai recente date furnizate de Ministerul de Interne de la Roma, transmite Radio Romania Actualitati, preluat de RADOR.

Desi sunt in prezent cea mai numeroasa comunitate de straini cu rezidenta pe teritoriul Peninsulei, romanii sunt doar pe locul al treilea in ceea ce priveste obtinerea cetateniei italiene anul trecut, ei fiind depasiti in mod semnificativ de albanezi si de marocani, relateaza NewsIn.

Potrivit ultimelor date ale Ministerului italian de Interne citate de corespondentul RRA la Roma, in ultimul an numarul de cetatenii acordate in urma casatoriilor cu italienii este in scadere - 17.122, cu 7.828 mai putine fata de 2008. Restul de 22.962 de persoane au obtinut cetatenia italiana dupa indeplinirea conditiilor de rezidenta.

O explicatie poate fi gasita in faptul ca vechea lege prevedea acordarea cetateniei unui strain care s-a casatorit cu un italian la numai sase luni dupa acest eveniment, dar noua prevedere indica doi ani de la momentul casatoriei si obligatia de a locui legal doi ani pe teritoriul Peninsulei. "Scaderea numarului de cetatenii obtinute prin casatorie este meritul noilor norme legate de siguranta", a comentat ministrul italian de interne, Roberto Maroni.

In 2009 au fost respinse de autoritatile italiene circa 20.000 de dosare de solicitare a cetateniei, in conditiile in care in ultimii ani numarul cererilor pentru cetatenie a crescut.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.