Ministrul Sanatatii l-a demis astazi pe directorul general al Institutului din Capitala, Radu Iordachel. Afla cine este noul director.

  • [UPDATE] Medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu este noul director al Institulului Cantacuzino.
Ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, a declarat astazi la Bistrita ca l-a numit in functia de director general al Institutului Cantacuzino pe medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu.

Intrebat ce se intampla cu productia de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, Cseke a precizat ca nu sunt probleme deosebite. "Deocamdata, la Institutul Cantacuzino nu se produce nimic, pentru ca nu exista autorizatie. In cursul zilei de luni, voi avea o intalnire cu noul director general numit, iar in foarte scurt timp sa fie elaborat un plan de conformare. In ce priveste vaccinul sezonier, mare parte a problemelor au fost remediate si probabil in 15 mai va fi pornita productia de vaccin sezonier pentru iarna care urmeaza. Aici nu sunt probleme deosebite, dar si acolo mai sunt de facut niste pasi si trebuie obtinuta autorizatia. In schimb, pe linia de productie a vaccinului BCG, acolo problemele sunt mai mari si planul de conformare nu a fost respectat. Trebuie elaborat un nou plan de catre noua conducere, asumat si respectat din punctul meu de vedere”, a spus Cseke.

Ministrul a adaugat faptul ca in nicio tata europeana nu mai se mai procedeaza ca in Romania cu vaccinarea cu vaccinul BCG. „Exista alte metode. Aici situatia este mai complexa si eu am un grup de lucru pe aceasta problema si urmeaza sa primesc de la el un raport pe vaccinul BCG”, a spus acesta.

Demiterea lui Radu Iordachel a survenit dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a constatat faptul ca Radu Iordachel nu a indeplinit planul de remediere a unor deficiente, potrivit NewsIn.

Raportul ANM arata ca planul de masuri corective si remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care conducerea si l-a asumat, nu a fost respectat si implementat in totalitate, precizeaza reprezentantii ministerului.
Potrivit raportului, linia de productie a vaccinului antituberculoza (BCG) nu poate fi autorizata, din cauza deficientelor constatate in februarie. Acest fapt duce la dificultati in realizarea calendarului national de imunizari, precizeaza ministerul.

Ministrul Sanatatii Cseke Attila si-a exprimat nemultumirea cu privire la calitatea managementului acestei institutii si spera ca noua conducere va intelege insemnatatea Institutului National de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino" pentru Romania. Noua conducere a institutului va fi anuntata in cel mai scurt timp, mai anunta ministerul.

Pe 8 februarie, Agentia Nationala a Medicamentului i-a ridicat Institutului "Cantacuzino" licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a a dat ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrarilor de modernizare in vederea reacreditarii.

La inceputul lunii martie, guvernul a alocat un milion de lei Institutului Cantacuzino pentru achizitia de echipamente, atfel incat institutia sa obtina autorizatia de fabricare a vaccinurilor pana la 15 aprilie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.