Daca actul normativ privind concediile medicale va fi promulgat, medicii sunt hotarati sa se adreseze CEDO, pentru incalcarea dreptului la viata privata.

Potrivit noului act normativ, persoanele care isi iau concediu medical vor fi verificate la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, Casei de Asigurari si ai politiei. Schimbarea sistemului de acordare a concediilor medicale a fost propusa de fostul ministru Ion Bazac si a fost inspirata din sistemul italian. [Bolnavii "inchipuiti", sanctionati de stat]

Medicii sunt hotarati sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului, daca modificarile aduse legii concediilor medicale vor trece de Parlament si vor intra in vigoare in Romania. Cadrele medicale spun ca acest act normativ incalca dreptul omului la viata privata, informeaza Realitatea.NET.

"Daca aceasta lege chiar trece de Parlament, eu o sa ma adresez Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cu privire la incalcarea dreptului la viata privata. Nu stiu daca acest act normativ se refera la eficientizarea sistemului, cred ca e vorba de a speria oamenii, dar este o intruziune in viata privata. Daca sunt bolnav si zac la mine in apartament <javascript:;> sau la soacra-mea, e treaba mea. Dar cum sa vina cineva si sa ma controleze acasa? Nici pe vremea lui Ceausescu nu se facea asa ceva", spune dr. Cristian Sever Oana, medic de familie si membru in consiliul director al Asociatiei Medicilor de Familie, pentru Realitatea.NET.

Specialistul spune ca a fost in tari civilizate si cu traditie, precum Anglia sau Olanda, unde a avut burse in urma cu 10-15 ani, dar n-a auzit de asemenea modele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.