Autoritatile italiene au informat Ministerul Justitiei (MJ) din Romania ca cetateanul roman Costica Argint va fi extradat, pentru a ispasi o pedeapsa de trei ai si sase luni de inchisoare.

Preluarea sub escorta de pe teritoriul Italiei si aducerea in tara a lui Costica Argint se va realiza de catre Ministerul Administratiei si Internelor.

Costica Argint, care a fost in centrul unui scandal in 2007, dupa ce a participat la Roma la o intalnire cu fostul premier Calin Popescu Tariceanu si fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu, a fost arestat de catre autoritatile italiene in luna decembrie 2009, aminteste NewsIn.

Costica Argint a intrat in atentia presei la inceputul lunii noiembrie 2007, in plina criza intre Italia si Romania legata de cazul Mailat si de decretul guvernului italian vizand indepartarea anumitor cetateni comunitari de pe teritoriul Peninsulei. Aflat in vizita la Roma, pentru a detensiona relatiile, premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrul de externe Adrian Cioroianu, s-a intalnit, intre alti reprezentanti ai romanilor din Italia, cu un personaj despre care presa romana a scris ulterior ca e dat in urmarire de autoritatile romane: Costica Argint.

Considerandu-se lider al comunitatii rome din Italia, Costica Argint a venit la intalnirea lui Tariceanu si Cioroianu cu romanii din Italia pentru a-i spune sefului diplomatiei ca l-a iertat pentru afirmatiile legate de deportarea infractorilor in desert.

Ulterior, camerele de luat vederi l-au surprins pe Tariceanu dand mana cu Argint, iar pe Cioroianu batandu-l prieteneste pe umar pe liderul rom, imbatisandu-se si sarutandu-se pe obraji si purtand un dialog indelungat cu el. Ministrul de externe a negat, insa, ca ar fi avut o intalnire personala cu Argint.

A doua zi dupa aceasta intalnire, presa de la Bucuresti a dezvaluit ca Argint a fost condamnat in Romania si ca are un mandat european de arestare.

Premierul Tariceanu a spus ca nu a fost informat, inainte de intalnirea pe care a avut-o cu romanii din Italia, despre infractiunile comise de Costel Argint, dar ca ofiterii Serviciului de Paza si Protectie (SPP) erau la curent cu ceea ce facuse Argint, in opinia sa nefiind grav ca acesta si-a putut spune pasurile.

Peste cateva zile, liderul rom i-a trimis o scrisoare lui Tariceanu in care l-a informat ca intentioneaza sa renunte la cetatenia romana, intrucat Romania manifesta intoleranta fata de persoana lui, iar jurnalistii "au scris informatii urate" despre el, fara sa-l contacteze pentru lamuriri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.