Sindicalistii din invatamantul superior atrag atentia guvernului ca s-ar putea ca nici cadrele didactice universitare sa nu intre in amfiteatre de la inceputul lui octombrie, din cauza subfinantarii invatamantului superior, dar si a modului in care Ministerul Educatiei si Cercetarii intelege sa colaboreze cu partenerii sociali.

Federatia "Alma Mater" isi declara totala dezaprobare fata de politica "faptului implinit" promovata in ultima vreme de Guvernul Romaniei care, sfidand legislatia privitoare la parteneriatul social, a emis, fara consultarea sindicatelor, urmatoarele hotarari de guvern si ordonante de urgenta: HG privind organizarea doctoratului, OU privind Legea calitatii in educatie; OU 63/2005 prin care se anuleaza indexarea din octombrie si se blocheaza concursurile pentru ocuparea posturilor vacante, cu consecinte dezastruoase pentru tinerii absolventi de facultate, OU 66/2005 prin care se interzic institutiilor publice achizitiile, se arata in rezolutia Consiliului national de conducere "Alma Mater", intrunit marti.

Totodata, membrii "Alma Mater" "constata cu indignare faptul ca atat OU 18/2005, cat si Legea 138/2005 nu au fost acoperite financiar printr-o rectificare de buget privind finantarea de baza, ceea ce a facut imposibila aplicarea lor in universitati". Pe cale de consecinta, CNC "Alma Mater" cere o rectificare de buget de minimum 800 miliarde lei (80 milioane lei noi) la finantarea de baza a universitatilor, in caz contrar fiind periclitata deschiderea anului universitar 2005-2006. Profesorii universitari solicita si ministrului educatiei, Mircea Miclea, sa-si dea demisia, considerand jignitoare afirmatiile referitoare la moralitatea cadrelor didactice universitare.

Sursa: Curentul.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.