Inainte de demararea procedurilor prin care grupul Rompetrol va solicita la Washington daune statului roman, compania condusa de Dinu Patriciu este dispusa sa negocieze cu Guvernul Romaniei o cale amiabila de rezolvare a disputei, in urmatoarele trei luni. "The Rompetrol Group (TRG), prin firma internationala de avocatura Salans, a prezentat pe 19 iulie o nota formala de identificare a unei dispute catre Guvernul Romaniei, pe baza prevederilor Tratatului Bilateral de Investitii dintre Olanda si Romania.

Aceasta notificare anunta Guvernul Romaniei ca s-au violat drepturile fundamentale si cele de protectie datorate companiei si managerilor sai, iar TRG a suferit pierderi economice si este indreptatita sa obtina compensatii juste. Notificarea este urmata de o perioada de 90 de zile in care Guvernul Romaniei si TRG vor negocia pentru rezolvarea pe cale amiabila a disputei", se arata intr-un comunicat al Rompetrol. Compania spera ca, astfel, se va evita procesul de la Curtea Internationala de Arbitraj (ICSID).

Pierderea s-a calculat, dar e secreta

La sfirsitul lui mai, Patriciu a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurori, intr-o ancheta ce viza mai multe infractiuni care ar fi fost savirsite de conducerea Rompetrol. Omul de afaceri a considerat ca masura este un abuz. In acel moment, actiunile rafinariei Petromidia, tranzactionate la Bursa din Bucuresti, s-au prabusit, iar Patriciu a anuntat ca Rompetrol va da in judecata statul pentru recuperarea tuturor pierderilor, spunind ca acestea s-ar putea ridica la citeva sute de milioane de dolari. Avocatul Rompetrol, Obie Moore, a refuzat ieri sa spuna care este suma ceruta, dar a precizat ca, inclusiv in varianta unei intelegeri, Rompetrol tot bani doreste. Moore a spus ca s-a facut calculul pierderilor, dar a refuzat sa-l faca public.