Evaluarea pagubelor din zonele calamitate ale Moldovei se va incheia la inceputul saptamanii viitoare, dar semnalele emise de autoritati pe tema dimensiunilor dezastrului sunt deja extrem de ingrijoratoare.

Astfel, de la circa 696 de case complet distruse, cat erau marti seara, ieri s-a ajuns la un total de 2.364 de case distruse in proportie de 80% (adica de nelocuit) sau complet distruse. Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a explicat ca evaluarea pagubelor este un proces laborios. Fiecare casa are dosarul ei, cu poze. In alta ordine de idei, ministrul a aratat ca nici un sinistrat nu moare de foame, deoarece ajutoarele sunt consistente.

Blaga a recunoscut ca unii au mai mult de mancare si altii mai putin, din cauza distributiei neuniforme a ajutoarelor de catre unele firme, chiar in vatra satelor. Ministrul a facut un apel catre cei care doresc sa ofere hrana pentru sinistrati: "Facem un apel ca toata lumea care ajuta populatia sa o faca prin intermediul Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta".

Inca doi galateni morti

Numarul persoanelor decedate in urma inundatiilor ar putea creste si el de la 21 la 23, in urma ultimelor evaluari. Astfel, in judetul Galati au mai fost descoperite doua persoane moarte prin inec, dintre care un barbat nu a fost identificat de nimeni. Ministrul Blaga sustine ca acesta poate fi un cioban, dar pe care nimeni nu l-a "revendicat" pana acum. In ceea ce priveste numarul localitatilor izolate, Blaga a spus ca in Vrancea sunt 13, iar in Bacau - sase.

Lesinuri la vaccin

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Ioan Roman, a declarat ca vaccinarea sinistratilor continua cu vaccinuri antitifos, antitetanos si antihepatita A. Roman a spus ca reactiile secundare pe care unele persoane le au la aceste vaccinuri (lesinuri etc.) sunt normale. Roman le-a solicitat sinistratilor sa nu bea decat apa imbuteliata, sa se spele si sa aiba grija la prepararea hranei. De asemenea, ministrul Blaga le-a cerut sinistratilor sa nu stocheze conservele primite ca ajutoare, deoarece multe dintre acestea se apropie de expirarea termenului de valabilitate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.