Social1 Aprilie 2010

Lectura de 2 minute

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, a declarat marti ca sunt foarte multi muncitori romani in Regatul Unit, iar acestia au avut o contributie foarte importanta la dezvoltarea tarii, insa restrictiile pe piata muncii se mentin pana la sfarsitul anului 2011, cum a fost stabilit.

Intrebat daca Londra si-ar putea schimba pozitia in legatura cu restrictiile impuse cetatenilor romani pe piata muncii din Regatul Unit, Barnett a reamintit ca "Guvernul britanic a luat o decizie privind muncitorii romani. Dar sunt deja foarte multi muncitori romani in Marea Britanie si au avut o contributie foarte importanta pentru dezvoltarea tarii", a adaugat reprezentantul diplomatic al Londrei, prezent la inaugurarea expozitiei "130 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Marea Britanie, Franta si Germania".

In 2004, cand opt state din fostul bloc comunist au aderat la UE, cetatenii lor nu au fost vizati de restrictii in accesul pe piata muncii din Marea Britanie. Din cauza afluxului mare de imigranti, Londra a decis ulterior in cazul Romaniei si Bulgariei, care au aderat in 2007, aplicarea acestor restrictii, la care un stat membru are dreptul sa recurga pe o perioada maxima de sapte ani.

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, declara in septembrie 2009, intr-un interviu pentru NewsIn, ca restrictiile de pe piata britanica a muncii creeaza o vulnerabilitate pentru cetatenii romani, care sunt expusi unor riscuri de exploatare, fiind timpul ca aceste restrictii sa inceteze complet.

Autoritatile britanice au decis, totusi, in noiembrie 2009, sa prelungeasca restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari pentru inca cel putin doi ani. Ministerul britanic de Interne a precizat ca decizia este necesara pentru a proteja lucratorii britanici si "interesul national". Pana atunci, restrictiile erau revizuite anual.

Citeste si:
Un șofer român a ucis un bărbat în timp ce conducea și făcea o...
Un șofer român a ucis un...

Potrivit unei evaluari a Ambasadei Romaniei, numarul romanilor din Marea Britanie este de pana la 70.000, ceea ce reprezinta "o comunitate importanta, dar nu foarte mare", potrivit ambasadorului Ion Jinga. "Avem in jur de 600 de asistente si medici care lucreaza in sistemul medical britanic, avem peste 3.000 de studenti romani, prima balerina de la Covent Garden este tot o romanca, avem pictori, arhitecti, compozitori. Este o comunitatea inchegata, cu care Ambasada are o colaborare excelenta si cu care ne mandrim”, a detaliat ambasadorul roman Ion Jinga.

Presa britanica, in special cea tabloida, scrie insa relativ frecvent despre romanii care stau ilegal in Marea Britanie, fie ca sunt victime ale traficului cu fiinte umane, fie infractori, adesea specializati in furtul de la bancomate, sau persoane, mai ales de etnie roma, care fraudeaza sistemul britanic al asigurarilor sociale.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.