Romanii au consumat in luna ianuarie 39,05 milioane de cutii de medicamente. Din totalul medicamentelor vandute in farmacii, 24 de milioane au fost medicamente cu prescriptie, iar 12 milioane medicamente fara prescriptie. Totodata, in spitale au fost utilizate doua milioane de unitati de medicamente.

Insa in timp ce cererea este tot mai mare, volumul livrat de companii pe piata farmaceutica in prima luna a anului 2010 este cu 7,7% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut. Potrivit companiei de analiza a pietei farmaceutice Cegedim, scaderea este prezenta pe toate canalele de distributie: la nivelul farmaciilor scaderea a fost de 6,7%, iar la nivelul spitalelor, de 22%, fata de aceeasi luna a anului 2009.

Performanta negativa releva ca nivelul ingrijirilor, si implicit al tratamentelor aplicate in spitale, este in continua degradare, iar nevoile de tratament se indreapta "de nevoie" catre farmacii.

"In concluzie, scaderea accesului pacientilor la tratamentele din spitale pune presiune atat pe resursele cetatenilor, cat si pe farmacii. Situatia actuala, in care fie pacientii trebuie sa cumpere in numerar medicatia necesara, fie farmaciile trebuie sa astepte sapte luni pentru decontarea contravalorii medicamentelor, este greu de acceptat si de mentinut", spune presedintele companiei de analiza a pietei farmaceutice, Petru Craciun, relateaza NewsIn.

Cegedim aminteste ca termenele de plata prelungite impuse pietei farmaceutice duc la cresterea datoriilor acumulate, estimate in prezent la peste o jumatate de miliard de euro


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.