Locuitorii din vestul si sudul Romaniei se vor confrunta in aprilie cu probleme generate de precipitatiile abundente si de topirea zapezilor, ce se vor concretiza in cresterea apelor peste cotele de aparare.

"In aprilie se pot produce viituri pe cursurile din vestul si sudul tarii, cu depasiri ale cotelor de aparare. Nu putem spune inca daca si cele de inundatii vor fi depasite", a declarat directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu.

In ceea ce priveste fluviul Dunarea, dupa Pasti, debitul ar putea ajunge la 12.700 mc/. Urmeaza ca in mai si iunie sa aiba loc unele viituri rapide pe rauri mici si necadastrate din intreaga tara, ca urmare a incalzirii vremii.

"Sunt zone vulnerabile, in vest, in special pe partea superioara a Crisului Alb, pe Aries, pe raurile din Moldova, mai ales pe valea Trotusului, iar in sud, pe rauri mici din Mehedinti pana in Vrancea", a adaugat oficiului Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, potrivit NewsIn.

In prezent, Romania nu are aprobat niciun proiect de prevenire a inundatiilor, desi are alocate de la Comisia Europeana 196 milioane euro in acest scop, prin Axa 5 din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.