Invitat duminica seara la emisiunea "Invinge Apele", teledon organizat de TVR in scopul strangerii de fonduri destinate victimelor indundatiilor, presedintele Traian Basescu a aruncat o bomba care face una cu pamantul credibilitatea Realitatea TV si care se doreste a fi un semnal de alarma vizavi de implicarea lui SOV in gestionarea banilor luati cu de-a sila de controversatul sindicalist Liviu Luca de la petrolistii autohtoni. Referindu-se la faptul ca teledonurile destinate ajutorarii sinistratilor ar trebui organizate de televiziunea nationala, si nu de televiziuni particulare, Basescu a afirmat ca "Realitatea TV este postul de televiziune al dlui Vintu si al dlui Liviu Luca".

Declaratia presedintelui referitoare la adevaratele persoane care controleaza Realitatea TV ne-a fost, ieri, confirmata si de presedintele CNA, Ralu Filip. "E posibil ca in spate sa fie Vintu, pentru ca in angrenaj, in afara Bluelink Comunicazioni, mai exista si doua companii, din Cipru, care au ca actionari doi ciprioti pe care noi nu i-am vazut niciodata la fata", a sustinut seful CNA.

Desi declaratia lui Basescu ar fi trebuit urmata de o reactie rapida din partea anchetatorilor care cerceteaza cauza FNI (n.r. - acestia fiind obligati sa identifice si sa instituie sechestru asiguratoriu pe bunurile mobile si imobile detinute de Vintu), acestia s-au facut ca nu au auzit semnalul lansat de presedinte. Asa ca, pana acum, singura pedeapsa pe care o poate suporta Realitatea TV e aceea de a impartasi soarta FNI in ceea ce priveste credibilitatea.

De mai bine de un an, in diverse medii se vorbea ca adevaratii proprietari ai Realitatea TV sunt fostul puscarias SOVintu si controversatul sindicalist Liviu Luca, insa nimeni n-a probat faptul ca afacerea e proprietatea celor doi. Nici macar CNA - institutie abilitata cu supravegherea actionariatului in domeniul audiovizualului - n-a putut demonstra implicarea directa a lui Vintu si Luca in Realitatea TV. Conform CNA, actionarii Realitatea Media SA ar fi Bluelink Comunicazioni SA (Elvetia) - 54,997%, FSLI Petrom - 25%, Petrom Service SA - 10%, Global Video Media SRL - 10%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian (n.r. - varul sotiei lui Luca) si Gh. Luha - cu cate 0,001%.

Tinand cont de procentele detinute de respectivele entitati, CNA a comunicat ca "actionarii principali ai posturilor REALITATEA TV/FM sunt cetatenii Dario Colombo si Anna Crocci". Daca ar fi sa ne luam dupa CNA, n-ar bate deloc Vintu´ nici in Global Vision Media, Radoway Ltd. (actionar al Global Vision Media) sau ATS Nominees Ltd (actionar Radoway Ltd). Conform scriptelor aflate la CNA, in spatele acelor firme s-ar afla trei ciprioti (Antis, Georgios si Stelios Triantafyllides). Insa nimeni nu i-a vazut pana acum la fata pe acestia. Dupa cum nimeni n-a vazut acte care sa ateste ca 50% din actiunile Petrom Service ar fi detinute de 8.577 persoane fizice romane, asa cum clameaza Luca.

Duminica seara, cu ocazia teledonului organizat de TVR in scopul ajutorarii victimelor inundatiilor, presedintele Basescu a aruncat bomba, afirmand ca "Realitatea TV e televiziunea dl. Vintu si a dl. Liviu Luca". Dezvaluirile presedintelui - bazate cu certitudine pe documente furnizate de serviciile de informatii - devoaleaza inca o afacere controversata in care fostul puscarias SOVintu s-a implicat prin interpusi, de aceasta data alaturi de Liviu Luca - un personaj controversat care gestioneaza banii a zeci de mii de petrolisti. Contactat pentru a comenta declaratiile lui Traian Basescu, seful CNA, Ralu Filip, a confirmat si el faptul ca in spatele Realitatea TV se afla Vintu.

Ralu Filip confirma declaratiile presedintelui

"Chiar ma intrebam cine o sa remarce declaratia lui Traian Basescu referitoare la Realitatea TV. Banuiesc ca, in calitatea pe care o are, domnul presedinte are cele mai bune informatii. Si eu am auzit ca dl. Vintu ar fi in spatele Realitatea TV si e posibil sa fie, pentru ca in afara Bluelink Comunicazioni, mai exista si companii din Cipru care au ca actionari doi ciprioti pe care nu i-am vazut niciodata la fata".

Intrebat cum explica faptul ca desi pe site-ul CNA se precizeaza ca persoanele care controleaza Buelink Comuncazioni sunt cetatenii Dario Colombo si Anna Croci, desi in realitate Anna Croci nu e implicata, iar Dario Colombo nu e actionarul Bluelink, ci doar administrator, Ralu Filip n-a comentat, dar a catalogat drept "corecta" informatia respectiva.

"Nu avem nici mijloace, nici competenta sa vedem ce e in spatele firmelor declarate. Noi am sperat ca presa sa duca lucrurile mai departe. Este posibil ca in spatele celor din Cipru sa se afle de fapt persoane din Romania. In mod cert este asa, pentru ca altfel nu s-ar justifica aparitia lor in acte. Sunt ciprioti si la Global Vision Media, si la Realitatea TV, si la Radio Total", a spus Ralu Filip. Pentru a arata ca trustul media creat de Luca e creat cu actionari de fatada, seful CNA a remarcat afacerea Radio Total: "Cornel Nistorescu, in calitate de proprietar al Expresiv - care controla Radio Total - a vandut initial actiunile de la Radio Total unei firme din Londra in faliment, iar dupa aia a schimbat actele si a vandut actiunile unei firme din Cipru in care erau si rusi...".

Intrebat ce masuri legale poate lua impotriva Realitatea Media, care a prezentat acte ce ascund identitatea persoanelor care se afla in spatele afacerii, Ralu Filip a oferit un raspuns evaziv, subliniind ca nu poate lua nici o masura punitiva. In opinia sa, singura pedeapsa care s-ar putea aplica ar veni din partea opiniei publice si s-ar concretiza in pierderea credibilitatii postului de televiziune.

Basescu stie!

O dovada ca declaratiile lui Traian Basescu sunt reale o constituie un apel telefonic primit in redactia "Curentul", in data de 1 iunie a.c., la cateva minute dupa conferinta de presa organizata de cei trei jurnalisti rapiti in Irak. Atunci, redactorul-sef adjunct Ovidiu Zara a fost contactat de o persoana de la Realitatea TV, care i-a cerut numarul de mobil pentru a fi contactat de "cineva din interiorul postului". Ulterior, Ovidiu Zara a fost sunat de la numarul de telefon 0722.222.286.

Persoana care apela - nimeni altul decat Sorin Ovidiu Vintu, care a tinut sa-l felicite pentru prestatia de la conferinta de presa amintita. Nu trebuie uitat nici faptul ca, recent, mai multe "vedete" ale Realitatea TV, inclusiv Liviu Luca, au petrecut, "intamplator", doua miniconcedii de vis in Creta si in Delta, in compania lui SOV, la invitatia acestuia.