Pasapoartele in regim de urgenta vor fi eliberate in trei zile de la data depunerii cererii de eliberare, iar cetatenii romani aflati in situatii deosebite beneficiaza de scutirea platii taxei consulare. Modificarea acestor prevederi a fost realizata ca urmare a necesitatii de aliniere a Romaniei la cerintele controlului de frontiera din teritoriul statelor membre ale spatiului Schengen.

In ceea ce priveste documentele care urmeaza a fi stabilite prin ordin al ministrului Administratiei si Internelor - inscrisuri care vor fi prezentate de cetatenii romani la iesirea din tara - vor fi luate in considerare cerintele autoritatilor statelor membre ale spatiului Schengen, asa cum reies ele din Conventia de aplicare a Acordului Schengen si din Manualul Comun Schengen.

Pentru evitarea intarzierilor in emiterea pasapoartelor pentru romanii domiciliati in strainatate, s-a stabilit ca pasapoartele lor sa poata fi eliberate la sediul Directiei Generale de Pasapoarte si la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple si prin mandatar, cu procura speciala autentificata in strainatate de misiunea diplomatica sau oficiul consular. In cazul in care cetatenii romani se afla temporar in tara, procura poate fi autentificata de catre notarii publici.