Apele incep sa se retraga si din Moldova. Au lasat in urma 20 de morti si peste 10.000 de familii sinistrate. Oamenii au pierdut tot ce aveau. „Guvernul nu va lasa!”, le-a strigat ieri seful statului

20 de oameni au murit. Cele mai multe victime, 13, sint in Vrancea. Ministrul Administratiei, Vasile Blaga, a anuntat ca familiile vor primi un ajutor de 30 de milioane de lei vechi. Seful guvernului sustine ca numarul mortilor nu va mai creste, pentru ca nu mai sint date si alte persoane disparute.

Dimensiunile dezastrului

Potrivit ultimelor estimari, 10.800 de locuinte au fost inundate, 154 de poduri si 400 de podete sint distruse, 10 drumuri nationale sint impracticabile (inclusiv Drumul European 85, la Maracineni si intre Focsani si Adjud), in timp ce pe 15 drumuri nationale circulatia e ingreunata. Legaturile pe calea ferata catre Moldova vor putea fi reluate, potrivit primului-ministru, in cel mult doua, trei zile, pe rutele ocolitoare Faurei-Tecuci.

Suprafata agricola totala calamitata de ploile din aprilie si iulie se ridica la peste 600.000 de hectare, dintre care 108.000 de hectare sint distruse in totalitate. Cele mai afectate au fost culturile de griu. In cel mai bun caz, productia totala va ajunge la sase milioane de tone de griu, in mare parte furajer. Sint 10.000 de hectare de paduri sub ape. In cifre, pagubele sint evaluate la 130, 140 de milioane de euro.

Armata curata curtile si reface drumurile

Premierul Tariceanu va solicita azi, la Bruxelles, sprijinul UE pentru refacerea zonelor afectate. Ministrul Agriculturii a cerut sa fie redistribuite 40 de milioane de euro din fondurile SAPARD, necheltuite, pentru repararea infrastructurii rurale si a digurilor. "Am primit acordul telefonic de la UE pentru redistribuiri", a declarat Flutur. Guvernul roman a mai solicitat o redistribuire de fonduri SAPARD de 70 de milioane de euro si pentru pagubele inregistrate la inundatiile din aprilie.

Guvernul distribuie, in continuare, paturi si corturi sinistratilor si ii da fiecarei familii afectate alimente neperisabile, cereale si un porc.

Premierul a dispus ca armata sa intervina pentru curatarea aluviunilor din curtile si din casele oamenilor. Armata va mai instala dusuri mobile. Refacerea infrastructurii la nivel judetean (drumuri si podete) a inceput de simbata, cu militari din trupele de geniu.

Refacerea caselor, ultima grija a autoritatilor

Ieri, in zonele inundate functionau 62 de motopompe. In teren mai sint 96 de statii de pompare, 90 de utilaje si 50 de autoturisme, toate puse la dispozitia sinistratilor de catre Regia Nationala a Padurilor.

Traian Basescu a anuntat ca Romania va activa sistemele de interventie comune ale NATO si va trimite o solicitare in acest sens, in momentul in care guvernul va avea o evaluare finala a pagubelor. "Nu stiu de ce resurse va dispune guvernul, prioritatile sint legate de asigurarea apei si a hranei populatiei sinistrate si de refacerea infrastructurii. In masura in care guvernul va dispune de resurse, va aloca ajutoare si pentru refacerea caselor, dar numai daca va dispune de fonduri", a spus presedintele la Focsani. Pentru calmarea oamenilor insa, presedintele le-a strigat: "Fiti linistiti, va vom ajuta. Guvernul nu va lasa!"

Liberalii au facut rost de sponsorizari si donatii, in fiecare judet calamitat, de la toate firmele importante de alimentatie publica si panificatie, de materiale de constructie, precum si de la producatorii agricoli. Mona Musca i-a invitat pe artisti sa doneze obiecte de arta pentru o licitatie in folosul sinistratilor. Demnitarii si-au donat o parte din indemnizatii. Nici PSD nu s-a lasat mai prejos.

Ungaria a trimis in Romania ajutoare si o echipa de interventie formata din 19 oameni. Si Crucea Rosie ungara a trimis ajutoare: 18 tone de imbracaminte, incaltaminte, saci de dormit, paturi si dezinfectante, in valoare de 60.000 de euro.

Despagubiri numai pentru asigurati

Potrivit ministrului Flutur, guvernul va aloca pentru producatorii agricoli asigurati 30 de milioane de lei noi. Soarta celor care nu si-au incheiat insa polite de asigurare este momentan incerta.

Din toamna, producatorii care exploateaza sub 5 hectare vor primi un sprijin financiar de 177 de lei noi/hectar pentru culturile de toamna. Efortul bugetar pentru acest sprijin, care va fi alocat prin sistemul cupoanelor, se ridica la aproximativ 250 de milioane de lei noi. Flutur sustine ca va obtine acesti bani in urma rectificarii bugetare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.