Procurorii DNA au emis ordonanta de retinere, luni seara, pe numele fostului primar al Bacaului Dumitru Sechelariu, iar acesta a fost internat in spital sub paza, la terapie intensiva, dupa ce i s-a facut rau la aflarea vestii.

Totusi, Judecatoria Sectorului 1 a respins propunerea procurorilor anticoruptie, care au cerut arestarea preventiva a fostului primar al Bacaului, dar decizia poate fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Dumitru Sechelariu se afla in prezent internat intr-un spital din Bacau, sub paza, dupa ce i s-a facut rau la aflarea vestii ca procurorii au emis o ordonanta de retinere pe numele sau.

Sechelariu a fost retinut pentru cumparare de influenta, dupa ce a incercat sa dea mita unor judecatori, prin intermediul directorului firmei de trasport public din Bacau, ca sa primeasca un rezultat favorabil intr-un dosar, au declarat pentru NewsIn surse judiciare.

Conform acelorasi surse, in cazul in care Sechelariu nu va putea fi prezentat marti magistratilor Judecatoriei Sectorului 1, procurorii trebuie sa solicite emitrerea unui mandat de arestare in lipsa pe numele acestuia.

Numele fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, apare in dosarul in care directorul firmei Transport Public Bacau, Iuliean Sutu, este acuzat de DNA pentru dare de mita, dupa ce a incercat sa obtina o solutie favorabila intr-un dosar comercial, a carui miza era un teren de 3,3 ha.

In motivarea judecatorilor, prin care a fost dispusa arestarea preventiva a lui Sutu se arata ca acesta le-a solicitat, in 18 ianuarie 2010, procurorului Nicolae Catalin Moisa si in 23 ianuarie 2010, comisarului Paul Moglan sa intervina, in schimbul unor avantaje financiare, pe langa judecatorii Curtii de Apel Bacau, pentru ca acestia sa dea o solutie favorabila intr-un litigiu comercial, in care partile sunt Consiliul Local Bacau si SC Transport Public Bacau. Miza procesului comercial care trebuia castigat este un teren cu o suprafata de 3,3 ha, pe care ar fi trebuit sa se construiasca un supermarket.

Iuliean Sutu ii explica denuntatorului ca este dispus sa dea suma de 30.000 de euro inainte de acest termen, avand in vedere ca in completul de judecata sunt trei judecatori. Sutu i-a explicat denuntatorului ca in situatii de acest gen, banii se iau inainte, folosind exprimarea „la tunuri de genul asta se spune cat si se…ia banul inainte”, se mai arata in motivarea deciziei de arestare.

In acelasi context, se noteaza in motivare, directorul de la Transport Public Bacau a afirmat ca suma de 10.000 de euro data fiecarui judecator si denuntatorului reprezinta o suma suficienta, spunand "Si asa se procedeaza. Pai, nu pot sa zic „Dom’le, ii dau atat!”. Pai, pot sa zic, pot sa fac o, fac o gafa. O jignesc! Eu zic ca un zece de caciula ar merge! Pentru inceput, ca dupa aia urmeaza celelalte! Si dupa aia facem: „Bang, bang!”. Is trei acolo? Patru bucati! Zece, zece, zece, zece! Vine celalat, ca o sa fie in lant, o sa mai vina!”.

In dialogul ambiental din 09 februarie 2010, Sutu i-a spus unuia dintre denuntatori ca, in urma unor discutii cu Dumitru Sechelariu, s-a stabilit remiterea sumei de 350.000.000 lei vechi, urmand ca pentru celelalte procese ale firmei sa fie date si alte sume de bani, pana la 100.000 de euro, potrivit motivarii deciziei de arestare preventiva.

Directorul Sutu a declarat initial ca isi recunoaste fapta „I-am spus lui Moisa Catalin ca in cazul unei solutionari favorabile, toata lumea va fi multumita din punct de vedere financiar (...)La inceputul lunii februarie ne-am intalnit si i-am spus ca ofer impreuna cu Sechelariu suma de 40.000 de euro pentru solutionarea favorabila a proceselor”. Ulterior, a revenit asupra declaratiei si a spus ca suma de bani respectiva reprezenta un ajutor financiar oferit lui Moisa.

La dosar au fost depuse ca probe de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie si inregistrarile convorbirilor telefonice si ale dialogurilor ambientale.

In 17 februarie 2010, Sutu s-a intalnit cu unul dintre denuntatori, caruia i-a dat 77.400 de lei, aproximativ 19.000 de euro, "suma de bani care face obiectul infractiunii de cumparare de influenta fiind destinata magistratilor de la Curtea de Apel Bacau", se mai arata in motivare.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele directorului de la SC Transport Public SA Bacau, Iuliean Sutu pentru cumparare de influenta, acesta fiind arestat preventiv, in urma deciziei Judecatoriei Sectorului 1, se arata intr-un comunicat DNA.

Potrivit ordonantei de punere in miscare a actiunii penale, in lunile ianuarie si februarie 2010, Iuliean Sutu a oferit unor denuntatori sume de bani, pentru a interveni pe langa judecatori din cadrul Curtii de Apel Bacau, in scopul pronuntarii unei sentinte favorabile intr-un litigiu comercial.

Fostul primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, s-a internat, saptamana trecuta, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, unde a suferit o interventie chirurgicala, el avand probleme cu inima.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.