Premierul Emil Boc i-a eliberat din functie pe Marius Oprea si pe Dinu Zamfirescu, ambii membri PNL, de la conducerea IICCR, respectiv INMER, si a numit in fruntea noii structuri - IICCMER - pe Ioan Stanomir si Vladimir Tismaneanu.
Premierul Emil Boc a hotarat eliberarea din functia de presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania a lui Marius Oprea, precum si demiterea lui Dinu Zamfirescu din postul de presedinte al Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc.

Concomitent, Boc l-a numit pe Ioan Stanomir presedinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, iar pe Vladimir Tismaneanu presedinte al Consiliului stiintific al IICCMER, arata NewsIn.

Ioan Stanomir a condus Comisia Prezidentiala de Analiza a Regimului Politic si Constitutional, iar Vladimir Tismaneanu a fost presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.


Marius Oprea: Mi-e rusine ca am fost in Comisia "Tismaneanu"

Inlocuit de premier de la conducerea IICCR, istoricul Marius Oprea spune ca ii este rusine ca a facut parte din comisia prezidentiala condusa de Vladimir Tismaneanu, cel numit in locul sau la recent infiintatul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

"Ceea ce i s-a intamplat lui Ceausescu, care nici acum nu se stie unde este ingropat, iar familiei sale i se refuza accesul la ramasite, li se intampla si mortilor comunistilor. Daca nu mai suntem lasati sa facem investigatii pe urme criminalilor, asta anuleaza orice efort de condamnare a comunismului. Niciun ofiter de Securitate nu a platit pentru asta. Mi-e rusine ca am facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reusit sa schimbe nimic", a declarat Oprea, intr-un interviu pentru VoxPublica.

In opinia lui Oprea, fondul problemei nu este reprezentat de inlocuirea lui din functie, ci de faptul ca nu i se mai da voie IICCR sa investigheze anumite fapte. "Noul Institut nu mai are voie sa dezgroape mortii, pe cei care i-au ucis prin paduri, pentru ca nu mai are astfel de atributii. Eu nu am facut teorie, eu nu am stat in biblioteca, eu am cautat mortii prin munti. Acum nu ca-i ingropam a doua oara, dar turnam si beton peste ei", spune istoricul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.