"Comitetul considera ca este prea devreme pentru a concluziona ca toate regiunile lumii au depasit varful pandemiei de gripa", a declarat Gregory Hartl, purtator de cuvant al OMS.

Comitetul a estimat faptul ca inca mai este nevoie de timp si de informatii pentru a da un aviz asupra starii pandemiei. Concluziile comitetului vor fi detaliate miercuri, intr-o conferinta telefonica la care va participa consilierul special al OMS, Keiji Fukuda.

OMS a estimat in urma cu cateva saptamani ca pandemia, care a provocat 16.000 de decese in 212 tari si teritorii de la aparitia virusului pe continentul american, ar fi in declin, mai ales in emisfera nordica. Perioada post-pandemica, care nu semnifica de fapt ca pandemia s-ar fi finalizat, este considerata ca fiind o faza de tranzitie.

Activitatea noului virus al gripei de origine porcina, aviara si umana, este in declin in emisfera nordica de cateva saptamani, potrivit IMS, care in schimb a constatat aparitia virusului in regiuni unde nu a fost prezent pana acum, mai ales in Africa de Vest.

Numeroase tari au inceput sa scada vigilenta odata cu declinul numarului de contaminari de la inceputul iernii si au renuntat la comenzi importante de vaccin. Virusul A/H1N1 a declansat pe 11 iunie 2009 prima pandemie de gripa a secolului, la cateva luni de la aparitia sa in Mexic si SUA.

  • Romania iese de sub valul pandemic
Iesirea Romaniei de sub valul pandemic se confirma si in bilantul gripei porcine pentru ultimele 72 de ore, interval in care nu s-a inregistrat niciun deces in randul pacientilor cu A/H1N1 si nu a fost confirmata nicio noua infectare cu acest virus, potrivit Ministerului Sanatatii.

De la inceputul lunii februarie au fost inregistrate doar trei decese si au fost confirmate 50 de noi cazuri de infectare cu acest virus.

"Fenomenul scaderii numarului de cazuri nu este o intamplare. Speram ca va dura. Nu stim cand va urma un nou val al pandemiei, speram sa nu mai fie cazul pana in toamna", a declarat directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol, potrivit NewsIn.

Numarul total al pacientilor cu gripa porcina confirmati in Romania de la declararea pandemiei este de 7.003, dintre care 122 au decedat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.