Presedintele Traian Basescu a declarat ca romanii nu resping ceea ce provine de la romi, exemplificandu-si afirmatia prin faptul ca in proportie de 99%, romanii agreaza manelele.
Seful statului a pledat luni la Parlament, in cadrul unei conferinte legate de imbunatatirea situatiei romilor, pentru renuntarea la obiceiurile romilor care sunt dincolo de legalitate, referindu-se la obiceiul ca fetele sa se marite de la varste fragede, chiar de la zece ani, arata NewsIn.

"Nu pledez pentru asimilare, pledez pentru pastrarea obiceiurilor si cred ca la 99% dintre romanii care nu sunt etnici romi le plac cantecele romilor, nuntile facute de romi, le place sa auda… poate nu 99%, dar sunt atatia solisti, cantareti, daca o luam de la Adi Minune pana la oricine… le plac manelele si nu este o respingere in societate pentru ceea ce provine de la romi", a spus Traian Basescu.

Basescu a vorbit insa si depre "problema de imagine" a Romaniei, pe care o pune in seama cetatenilor romani de etnie roma, prezenti in afara granitelor tarii.

"M-as duce putin in zona externa unde toti, de la mine pana la orice alt demnitar, atunci cand primim semnale de insatisfactie din partea omologilor nostri din UE spunem: <Da, sunt cetateni romani>. Hai sa fim cinstiti, avem o mare problema de imagine. Mergeti la Paris, la Oslo, la Londra, la Milano, minoritatea roma este prezenta in orice colt, in fata oricarui muzeu, si nu ca sa intre la muzeu. Deci o recunoastem, o dubla responsabilitate a statului si a minoritatii, daca nu suntem dispusi sa o recunoastem va asigur ca toate programele guvernamentale si europene sunt sortite esecului", a mai subliniat Basescu.

Seful statului a mai aratat ca marea problema a minoritatii rome este in lipsa de angajare a intregii comunitati in a progresa si in lipsa de convingere ca scoala este cheia prosperitatii viitoare. Presedintele a aratat ca problemele comunitatii sunt legate de veniturile pe care le are si de pozitionarea in societate, subliniind ca niciodata veniturile romilor nu vor putea creste pana cand nu vor fi angajati in campul muncii, iar acest lucru nu se poate intampla fara o educatie corespunzatoare.

"Imi permit sa va spun ca pana cand comunitatea roma nu va fi constienta de propria ei responsabilitate pentru a iesi din situatia dificila in care se afla putem sa scriem inca zeci de rapoarte guvernamentale, putem mari bugetele, putem mari alocatiile sociale oricat, pana cand minoritatea roma nu va fi constienta ca are responsabilitati fata de ea insasi, bani se vor cheltui cu eficienta minima, iar progresele inregistrare vor fi de asemenea mici", a spus seful statului.

Basescu a condamnat si obiceiul unor familii de romi cu mai multi copii de a trai din ajutoarele sociale, si a semnalat o alta problema care deriva din natalitatea pozitiva, si anume lipsa locuintelor. "Tot mai multe familii de romi locuiesc la marginea oraselor in adaposturi improvizate si ilegale pe deasupra. Nu se poate merge pe ideea ca la nesfarsit statul va putea pana la urma sa construiasca la nesfarsit locuinte penru aceasta categorie. Va trebui sa ne dam copiii la scoala ca sa aiba bani sa-si construiasca locuinte", a subliniat Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.