Institutul National de Hidrologie a actualizat atentionarea de cod portocaliu de crestere a nivelurilor cu depasirea cotelor de inundatie pe raurile Crasna, Desnatui, Jiul inferior, Vedea si Arges inferior. Avertizarea este valabila de duminica, ora 16.00, pana luni la ora 16.00.

Astfel, se instituie si se mentine codul portocaliu in bazinele Crasna, Desnasui, Jiu inferior (sectorul Racari-Podari), Vedea (Teleorman, Valea Cainelui), Arges inferior (Sabar, Neajlov), aferente judetelor Satu Mare, Dolj, Olt, Teleorman, Dambovita si Giurgiu.

Hidrologii au mentinut avertizarea cod galben de inundatii emisa vineri, pentru 15 judete din vestul si sud-vestul tarii. Avertizarea anunta cresterea nivelurilor si debitelor cu depasirea cotelor de atentie pentru rauri din vestul si sud-vestul tarii, valabil de vineri, la ora 20.00.

Astfel, din cauza situatiei hidrometrice actuale, a stratului de zapada existent si precipitatiilor lichide prognozate, se pot produce cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe raurile din bazinele hidrografice Crasna, Crisul Repede (afluenti), Crisul Negru, Crisul Alb, Bega, Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Desnatui, Jiu, Olt (afluenti curs inferior), Vedea si Neajlov.

  • Peste 300 de gospodarii din Teleorman sunt afectate de inundatii
Unsprezece localitati din nordul judetului Teleorman au fost afectate de inundatii, duminica, in urma cresterii debitelor raurilor si paraurilor din zona, transmite NewsIn. Este vorba despre orasul Videle si satele care compun comunele Ciolanesti, Tatarastii de Jos, Dobrotesti, Merisani, Beuca si Vartoapele. Potrivit purtatorului de cuvant al ISU Teleorman, slt. Gelu Dragomir, au fost afectate 316 gospodarii si anexe, dintre care 245 numai in comuna Ciolanesti, iar apele au avariat 12 case in Beuca si Tatarastii de Jos, locatarii lor fiind evacuati si cazati de autoritati in apatii amenajate in incinta scolilor si primariilor din localitatile respective. Alte 115 persoane au fost partial izolate, neputand beneficia de utilitatile publice.
Inundatiile au afectat si 322 de fantani, dintre care 105 in comuna Ciolanesti, 110 in comuna Beuca, 100 in comuna Tatarastii de Jos si sapte in comuna Dobrotesti.

  • Peste 70 de gospodarii au fost inundate in judetul Olt
Peste 70 de gospodarii din judetul Olt au fost inundate, duminica, in urma iesirii din matca a unor parauri si a topirii zapezii, iar circulatia rutiera este intrerupta pe un drum national si pe unul judetean, din cauza apei stranse pe carosabil. Apele revarsate ale paraului Calmatui au inundat 12 gospodarii din comuna Stoicanesti, dar si 30 de gospodarii situate in satul Izvoru, din comuna Ganeasa. Conform ISU, cele mai mari probleme sunt inregistrate in comuna Serbanesti, unde apele paraului Dorofei au inundat 30 de curti din satul Murgesti si a pus in pericol viata unei femei in varsta de 42 de ani. Aceasta a ramas izolata in locuinta sa, inconjurata de ape.

  • Zeci de gaspodarii si case au fost inundate in judetul Dambovita
Zeci de gospodarii si case din zece localitati dambovitene au fost inundate, duminica, in urma precipitatiilor abundente din ultimele zile si a topirii zapezii. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Basarab I" Dambovita, au fost inundate 35 de gospodarii, 12 case si subsolul sectiei neuropsihiatrie a Spitalului Pucioasa. Pompierii damboviteni au intervenit pentru a scoate apa din gospodariile si casele afectate din localitatile Pucioasa, Ghirdoveni, Ogrea, Lucieni, Cazaci, Iazu, Ghergani, Cuparu, Gura Sutii si Fierbinti. Precipitatiile abundente au condus si la alunecari de teren, aproape 2.500 de locuitori din comunele Pucheni si Malu cu Flori fiind izolati, dupa ce Drumul Judetean 724 a fost blocat.

  • Zeci de gospodarii din Craiova au fost inundate in urma ploilor si a topirii zapezii
Aproape 100 de gospodarii din Craiova au fost inundate, sambata, din cauza topirii zapezii si a ploilor, doua case fiind grav afectate, transmite Realitate Tv. De asemenea, apa a inundat 14 strazi din cartierul craiovean Brestei. Localnicii se plang ca au probleme de fiecare data cand ploua abundent. Locatarii au ajuns in aceasta situatie dupa ce mai multi proprietari din zona au ridicat case fara autorizatie, pe canalul colector, iar acesta s-a surpat.

  • Un zapor format pe Valea Ilvei a dus la inundarea mai multor gospodarii, in Bistrita-Nasaud
Un zapor format pe Valea Ilvei a dus la inundarea mai multor gospodarii si terenuri din Magura Ilvei, din judetul Bistrita-Nasaud, apa intrand in gradini si in curti, potrivit NewsIn.

  • Zeci de gospodarii din judetul Arges au fost inundate
Zeci de gospodarii din judetul Argea au fost inundate in urma ploilor din ultimele zile, cea mai grava problema fiind inregistrata in comuna Recea, unde 13 gospodarii au ramas izolate, in cursul noptii de sambata spre duminica, dupa ce Paraul Saracul a iesit din matca si a inundat drumul principal.

Afla cum va fi vremea in orasul tau.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.