CopyRo se judeca in instanta cu Ilderim Rebreanu, nepotul lui Liviu Rebreanu, pentru drepturile de autor asupra operei scriitorului, insa Societatea de Gestiune Colectiva a Drepturilor de Autor a pierdut procesul la Tribunalul Bucuresti, decizie pe care a atacat-o cu apel.

Potrivit actiunii depuse in instanta de CopyRo impotriva lui Ilderim Rebreanu, singurul mostenitor al lui Liviu Rebreanu, drepturile de autor asupra operei scriitorului ar trebui sa fie in patrimoniul statului roman, relateaza NewsIn.

In acest sens, CopyRo invoca un decret din 1956, referitor la drepturile de autor, in care se specifica faptul ca, dupa moartea unui autor, drepturile de autor asupra operei sale se transmit ascendentilor sau sotului supravietuitor al autorului, pe tot timpul vietii acestora. La moartea sotului sau ascendentului care mosteneste drepturile de autor, acestea pot fi mostenite de descendentii scriitorului, dar nu pentru o perioada mai mare de 50 de ani, dupa care pot fi preluate de mostenitorii acestora, pentru maximum 15 ani. Dupa expirarea acestora termene, potrivit Decretului 321 din 1956, care reglementa problema drepturilor de autor, drepturile patrimoniale de autor se sting, statul fiind cel care le va detine.

Astfel, CopyRo invoca faptul ca unicul copil al lui Rebreanu, fiica acestuia, Florica, s-a stins din viata in 1995,cand inca era in vigoare decretul invocat, iar dupa moartea acesteia, Ilderim Rebreanu a mostenit drepturile de autor, pe care nu le mai poate detine decat pana in 2010, adica timp de 15 ani.

Pe de alta parte, decretul 321 a fost abrogat prin Legea 8/1996, cea care reglementeaza in prezent drepturile de autor, iar aceasta legea prevede ca drepturile de autor se pot transmite mostenitorilor timp de 70 de ani de la moartea scriitorului, adica pana in 2015 (Liviu Rebreanu a murit in septembrie 1944, n.r.), avand in vedere ca termenele se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului imediat urmator mortii scriitorului.

Legea drepturilor de autor in vigoare la momentul actual a fost invocata in motivarea Tribunalului Bucuresti, care a respins, in iunie 2009, ca nefondata cererea CopyRo. Tribunalul a decis astfel ca drepturile de autor asupra operei lui Liviu Rebreanu ii apartin nepotului acestuia, Ilderim, fiu al fratelui scriitorului, Tiberiu.

CopyRo a atacat cu apel decizia Tribunalului Bucuresti, astfel incat procesul va fi reluat in fata Curtii de Apel Bucuresti, pe 4 martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.