Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, avertizeaza ca banii alocati de la buget s-ar putea termina in vara, iar sistemul sanitar ar putea intra in colaps.

"Avem un buget de 3,6% din PIB, asemanator anului 2009, 4,2 miliarde de lei. Pentru a acoperi ceea ce ar trebui sa fie in sanatatea romaneasca, ar trebui sa avem mult mai mult, inca vreo jumatate de miliard", a spus Attila sambata la Realitatea TV.

Potrivit ministrului, banii de la buget ar putea ajunge doar pana in vara, iar pentru a doua parte a anului ar putea fi nevoie de alte resurse financiare. "Anul acesta va trebui sa facem intr-adevar niste lucruri care nu s-au facut de ani de zile: va trebui sa taiem si sa mai eliminam din scurgerile de resurse financiare, pentru ca, evident, se scurg bani importanti din sistemul sanitar", a declarat ministrul Sanatatii care a adaugat ca este necesara, de asemenea, "o eficientizare a folosirii banului public si, desigur, vor trebui gasite si alte resurse financiare pentru a doua parte a anului".

"S-a taraganat foarte mult in ultimii ani aceasta reforma despre care tot se vorbeste",
a subliniat Cseke Attila.

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a cerut in luna ianuarie reanalizarea repartitiilor bugetare pe diferite sectoare si alocarea unui procent de 7-8% din PIB Ministerului Sanatatii, considerand ca bugetul prevazut pentru 2010 este prea mic pentru a asigura functionarea sistemului sanitar. "Alocarea a 3,6% din PIB plaseaza Romania pe ultimul loc in cadrul statelor membre UE in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate. Aceasta in conditiile in care rapoartele interne si externe atrag atentia asupra necesitatii unei infuzii masive de capital in acest sistem. Mai mult, datorita faptului ca ultimul trimestru al anului 2009 a fost finantat prin credite de angajament din bugetul anului 2010, in realitate finantarea sistemului este cu o suma echivalenta a 2,3 - 2,6% din PIB, ceea ce va face ca aceasta suma sa acopere cheltuielile minime pana la 1 iulie 2010", se arata intr-un comunicat al CMR.

CMR considera falsa justificarea potrivit careia ne aflam intr-o perioada de criza si avem buget de criza, deoarece toate tarile din Uniunea Europeana trec prin aceasta situatie, iar strategia care si-a dovedit eficienta a fost aceea de a mari bugetul in Sanatate, Educatie si Cercetare. "Nu intelegem de ce procentul din PIB a putut sa creasca in filosofia bugetara a celorlalte tari si nu poate sa creasca in Romania. Daca se vorbeste despre criza atunci nu trebuie sa se uite faptul (dovedit stiintific) ca intr-o asemenea perioada morbiditatea prin diferite afectiuni creste si, in consecinta, nevoia de servicii medicale creste", declara prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele CMR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.