In ultimele 24 de ore, in Romania nu s-a inregistrat niciun deces in randul pacientilor cu gripa porcina, dar a fost confirmat un nou caz de infectare cu virusul A/H1N1, numarul total ajungand la 6.994 de cazuri, potrivit celui mai recent bilant facut public sambata de Ministerul Sanatatii.

Numarul deceselor inregistrate de la debutul pandemiei si pana in prezent este de 121. "Fenomenul scaderii numarului de cazuri nu este o intamplare. Speram ca va dura. Nu stim cand va urma un nou val al pandemiei, speram sa nu mai fie cazul pana in toamna. Oamenii continua sa se vaccineze, in ciuda discutiilor legate de vaccin, iar cu cat se vaccineaza mai multi, cu atat este mai bine", a declarat, pentru NewsIn, directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), Adriana Pistol.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va convoca, la finalul lunii februarie, un comitet de urgenta pentru a determina daca varful pandemiei A/H1N1 a trecut la nivel mondial, a anuntat joi, 11 februarie, unul dintre reprezentantii OMS, informeaza AFP.

"OMS va cere comitetului de urgenta sa se reuneasca la sfarsitul lunii pentru a hotari daca suntem in perioada de dupa varful pandemic. Speram ca suntem in aceasta etapa, ceea ce ar insemna ca ce-a fost mai rau a trecut si ca ne indreptam progresiv spre o situatie comparabila cu cea a gripei sezoniere"
, a explicat consilierul directorului general al OMS, Keiji Fukuda.

Reunirea comitetului compus din experti care furnizeaza reconmandari OMS ar putea avea loc in ultima saptamana a lunii februarie. Fukuda a subliniat ca aceasta etapa de tranzitie nu inseamna ca pandemia, care a cauzat peste 15.000 de decese in 211 tari din lume, s-ar fi terminat.

"Daca asistam la un declin general al activitatii gripei, nu este de ajuns pentru ca pandemia sa fi ajuns la final", a spus Fukuda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.