De-a lungul timpului, oamenii au purtat razboaie in numele iubirii, chiar si-au dat viata pentru ea, au pictat tablouri si au sculptat-o in marmura, iar altii i-au ridicat monumente, intreaga lume fiind partasa la dovezile lor de iubire

Monumentul mausoleu din India (orasul Agra), considerat cea de a opta minune a lumii, esta fara indoiala un monument al iubirii eterne. Construit integral din marmura alba, acesta iti taie rasuflarea cu frumusetea lui. Povestea din spatele mausoleului este insa una tragica: Imparatul Shah Jahan a ordonat constructia acestuia in memoria sotiei sale, Mumtaz Mahal, care a murit in timpul nasterii celui de-al paisprezecelea copil al cuplului regal. Desi era cea de a treia sotie a imparatului, India avand la acea vreme o traditie poligama, cronicile sustin ca era singura femeie pe care acesta o iubea cu adevarat. La moartea sotiei preaiubite, imparatul a devenit retras, izolandu-se pentru un an, scrie Kudika.


Mausoleul din Halicarnas este una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, fiind construit de Artemisa in memoria sotului si fratelui ei Mausol - casatoriile intre frati erau o tactica des intalnita la acea vreme cu scopul de a mentine averea si puterea in familie - . Se spune ca Artemisa planuise inca din timpul vietii sotului constructia monumentalului mormant, care urma sa gazduiasca urnele cu cenusa celor doi. Dupa moartea lui Mausol, legenda spune ca Artemisa a amestecat cenusa rezultata din incinerarea trupului cu apa si a baut-o, pentru a fi impreuna pentru intotdeauna.

De asemenea una dintre cele sapte minuni ale lumii antice, superbele gradini amenajate in apropierea fluviului Eufrat, undeva pe teritoriul de astazi al Irakului, nu erau doar o minune a arhitecturii ci si un simbol al iubirii. Se spune ca acestea au fost construite in jurul anului 600 i.Hr. de catre regele babilonian Nebucodonosor al II-lea. La randul sau, imparatul i-a dedicat constructia sotiei sale Amytis, din Media, careia ii era dor de frumusetea naturala a locurilor natale (Persia). Legendele spun insa ca gradinile ar fi fost construite mult mai inainte, de catre regale Ninus (intemeietorul oraselor Ninive si Babilon) pentru sotia sa Semiramida, de unde si numele.

Click aici pentru alte monumente inchinate iubirii


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.