Liga Scriitorilor din Romania propune intr-o scrisoare adresata Patriarhului Daniel includerea poetului national Mihai Eminescu intre Sfintii Ortodocsi Romani.

Reprezentantii Ligii (care numara peste 300 de membri) cred ca Eminescu merita canonizat din mai multe motive, printre care se numara si faptul ca din cele 46 de volume cu aproximativ 14.000 de file scrise de poet si aflate la Academia Romana "razbate spiritul national-ortodox", scrie Gandul.

"Mihai Eminescu se trage dintr-o familie ortodoxa, caminarul Gheorghe Eminovici, tatal poetului, provenea dintr-o familie de tarani romani-ortodocsi din nordul Moldovei si Raluca Eminovici, mama poetului, nascuta Jurascu, era ortodoxa"
, se mai arata in solicitare, conform Mediafax. De asemenea, in scrisoare s-a precizat ca Mihai Eminescu a urmat, intre anii 1858-1860, Scoala Primara National Hauptschule (Scoala Primara Ortodoxa Orientala) din Cernauti si ca autorul a scris multe poezii cu tema religioasa.


Ce zice Patriarhia? "Canonizarea cuiva este mai mult decat cinstirea memoriei sale
"

Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane sustine ca pentru ca o persoana sa fie proclamata sfant e nevoie ca aceasta sa fi reusit sa intareasca evlavia credinciosilor si nu sa sa fie doar sa fi fost patriot si om de cultura.

Potrivit Realitatea, Patriarhia Romana lasa sa se inteleaga elegant ca nu are de gand sa-l canonizeze pe poetul Mihai Eminescu, asa cum a cerut intr-o scrisoare Liga Scriitorilor Romani. "Apreciem faptul ca, intr-o perioada in care unii contemporani incearca sa denigreze personalitatea poetului national Mihai Eminescu, se fac propuneri de pastrare vie in constiinta publica romaneasca a memoriei Luceafarului poeziei romanesti, asa cum l-a numit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Miron Cristea. Biserica Ortodoxa Romana cinsteste memoria poetului national in fiecare an prin slujbe de pomenire – parastas si manifestari culturale, insa, canonizarea cuiva presupune criterii si proceduri care nu se bazeaza doar pe entuziasm si dorinta publica", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Patriarhiei, care subliniaza ca "motivatia principala trebuie sa fie intarirea evlaviei credinciosilor si nu doar reputatia culturala si patriotica a unei persoane".

Reprezentantii BOR precizeaza totodata ca "propunerea Ligii Scriitorilor din Romania cu sediul in municipiul Cluj-Napoca se cuvine a fi adresata eparhiei din jurisdictia careia se afla solicitantul pentru a fi pastrata in evidenta si analizata mai intai de catre Sinodul mitropolitan al Mitropoliei respective".

Ce parere aveti despre canonizarea poetului Mihai Eminescu? Asteptam parerile voastre pe forum!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.