Estimarile pentru anul 2010 arata ca speranta de viata dupa pensionare este de 14,7 ani in cazul barbatilor si de 22 ani in cel al femeilor, in conditiile in care barbatii ies in prezent la pensie la 63,9 ani, iar femeile la 58,9 ani.

"Modalitatea de calcul pentru determinarea sperantei de viata la pensionare are la baza un algoritm diferit fata de cel pe care se bazeaza determinarea indicatorului speranta medie de viata, folosita de obicei in prognozele statistice (68 ani la barbati si 75 ani la femei in 2009)", se arata intr-o clarificare publicata pe pagina de internet a Ministerului Muncii.

"In calculul sperantei de viata la pensionare se cumuleaza toate persoanele care au ajuns la varsta pensionarii, iar in calculul sperantei medii de viata sunt incluse toate categoriile de varsta (astfel incat media este afectata de diversi factori: mortalitatea infantila, inca la cote destul de ridicate in Romania, si mortalitatea la orice alta varsta inaintea varstei de pensionare)", se mai arata in document.

  • Speranta de viata mai mica in 2015
Estimarile anuntate de reprezentantii Ministerului Muncii se bazeaza pe un studiu elaborat de Banca Mondiala, care arata ca speranta de viata a pensionarilor va fi mai mica in 2015, fata de acest an, atat in cazul barbatilor - 14,5 ani, cat si al femeilor - 21,7 ani, in conditiile in care barbatii vor iesi la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60 de ani.

Reprezentantii ministerului sustin, de asemenea, ca egalizarea varstelor de pensionare la barbati si femei "este necesara pentru asigurarea egalitatii de sanse intre femei si barbati, asa cum este prevazut in directivele europene" dar si ca "prelungirea vietii active, respectiv incurajarea persoanelor de a ramane un timp mai indelungat pe piata muncii, constituie principala solutie pentru redresarea dezechilibrelor din sistemul public de pensii si a asigurarii sustenabilitatii financiare pe termen mediu si lung a acestuia". "Masurile se regasesc in conditionalitatile stabilite prin acordul de imprumut incheiat cu Banca Mondiala, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International", se mai explica in document.

Banca Mondiala recomanda in primavara anului trecut, Guvernului, sa reformeze sistemul de pensii, pentru a oferi pensii de limita de varsta sigure din punct de vedere economic. Estimarile pentru anul 2050 aratau ca sistemul de pensii din Romania va avea deficite in crestere, daca Executivul nu va lua masurile necesare pentru sustenabilitatea acestuia.

Propunerea Bancii Mondiale era ca varsta de pensionare a femeilor si barbatilor sa fie egala in 2020, respectiv la 65 de ani, insa guvernul a decis sa egalizeze varsta de pensionare abia in 2030.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.