Medicamentele ar urma sa coste mai mult din cauza actualizarii cursului de la 4 la 4,25 lei pentru un euro, in legea bugetului de stat.

"O scumpire e inevitabila in cazul actializarii cursului de schimb, insa e greu de spus acum care va fi impactul pentru ca noua metoda de calcul a pretului presupune analiza pretului si din alte tari non euro. Sunt posibile si influente pozitive, si negative. Un impact maxim ar fi de 6,25% care reprezinta diferenta intre cursul de 4 si cel de 4,25 euro. Ministerul va centraliza aceste date in jurul datei de 15 februarie cand companiile sunt obligate sa depuna dosarul de preturi si apoi vom afla ce se va intampla", a declarat, pentru NewsIn, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu.

Scumpirea medicamentelor in urma actualizarii cursului leu-euro ar trebui sa se aplice de la 1 aprilie. "Deocamdata, e prematur sa vorbim despre scumpiri. S-a vehiculat o scumpire de 30% a medicamentelor, ceea ce este aberant", a adaugat Zaharescu.

Potrivit directorului ARPIM, impactul asupra populatiei va fi mic pentru ca, in general, medicamentele care se vor scumpi sunt cele pe baza de prescriptei medicala, date prin programe nationale de sanatate, iar cele generice sunt compensate 90% din pretul celui mai ieftin medicament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.