Proiectele romanesti de prevenire a cancerului de col uterin au fost recompensate cu doua premii de catre asociatia europeana de profil, in cadrul unui eveniment gazduit de sediul Parlamentului European de la Bruxelles, au anuntat organizatorii.
Distinctiile European Cervical Cancer Association (ECCA) au revenit Programului pilot pentru implementare progresiva a screening-ului citologic de tip oportunist in Transilvania, dezvoltat de Institutul Oncologic "Prof. dr. I. Chiricuta" din Cluj, si proiectului "Unitatea mobila pentru screening de cancer de san si de col uterin din Romania", derulat de Fundatia Renasterea pentru Sanatate, Educatie si Cultura, potrivit NewsIn.

Potrivit directorului ECCA, dr. Philip Davies, premiile sunt acordate organizatiilor sau persoanelor care, fara niciun interes personal, au manifestat o implicare speciala in scopul reducerii la nivel national a cancerului de col uterin.

"Suntem foarte bucurosi ca in Romania exista astfel de intitiative exceptionale. Cele doua proiecte sunt exemple excelente a ceea ce trebuie facut pentru prevenirea cancerului de col uterin si trebuie privite de catre autoritatile romane drept exemple pe care se poate fundamenta intregul program national de prevenire a cancerului de col uterin. Romania are una dintre cele mai mari rate de incidenta a acestei boli din Europa, iar prevenirea cancerului de col uterin trebuie sa fie o prioritate pentru guvernul sau. Cunoastem foarte bine faptul ca programe de screening eficiente, precum pilotul implementat la Cluj, pot preveni pana la 80% din cancerele de col uterin. De asemenea, proiectul Fundatiei Renasterea ne-a aratat cat de bine poate opera o unitate mobila de screening in comunitati unde nu sunt disponibile centre de screening. Acum avem de asemenea la dispozitie vaccinul HPV care previne infectia cu cele doua tulpini HPV oncogene, HPV 16 si 18, responsabile de 7 din 10 cazuri de cancer de col uterin. Imbinand aceste doua tehnici intr-un program eficient de prevenire a cancerului de col, avem acum sansa sa eliminam aproape fiecare caz de astfel de cancer. Aceasta este ceea ce trebuie sa faca acum autoritatile romane, impreuna cu o campanie eficienta de informare pentru a se asigura ca populatia va beneficia de serviciile medicale oferite. Urmatoarea provocare pentru Romania este imbunatatirea accesului la programe de preventie si cresterea nivelului de informare al populatiei in asa fel incat femeile sa poata profita de oportunitatile de preventie", a subliniat Davies.

Premiile pentru prevenirea cancerului de col uterin sunt un eveniment anual menit sa evidentieze efortul si implicarea unor institutii si persoane din intreaga Europa pentru cresterea nivelului de informare asupra cancerului de col uterin si a felului in care poate fi prevenit. Premiile fac parte din campania Pearl of Wisdom pentru Prevenirea Cancerului de Col Uterin., care se adreseaza femeilor, personalului medical, guvernantilor, autoritatilor medicale si jurnalistilor, pentru cresterea informarii asupra prevenirii cancerului de col uterin prin programe de screening citologic si vaccinare HPV, militand pentru implementarea echitabila a acestor programe si incurajarea beneficiarilor.

In fiecare an, in lume sunt depistate 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, maladie care provoaca, in acelasi interval, 250.000 de decese.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.