Dupa un an 2009 marcat de pesimism, accentuat mai ales in lunile de toamna, romanii par sa considere ca au dus-o ceva mai bine din punct de vedere economic in luna decembrie.

“In general, oamenii devin mai optimisti in ultima luna a anului pentru ca intra in spiritul sarbatorilor, iar o parte din ei primesc bonusuri de sfarsit de an. O exceptie de la aceasta regula a reprezentat-o insa 2008, cand, spre sfarsitul anului, incepusera sa se simta primele efecte ale crizei mondiale in Romania si ingrijorarea romanilor s-a simtit in perceptia negativaa asupra situatiei lor”, declara Otilia Man, cercetator senior GfK Romania.

Daca numarul celor care considerau ca situatia financiara a familiei lor este mai rea decat cu 12 luni in urma se situa la o medie de 61% in lunile septembrie – noiembrie, cea mai “neagra” perioada a anului din acest punct de vedere, in ultima luna a anului, acesta cunoaste o usoara imbunatatire, ajungand la aproximativ 57%. Mai mult, in privinta perspectivelor financiare, numai 30% dintre romani spun ca se vor inrautati, in scadere cu peste 10 procente fata de lunile de toamna si comparabil cu ceea ce declarau in decembrie 2008, cand 26% se asteptau la o inasprire a acestei situatii.

Peste trei sferturi dintre cei chestionati afirma ca starea generala a economiei va cunoscut un regres in ultimele 12 luni, in vreme ce sperantele pentru anul in curs sunt destul de mari, 20% declarandu-se optimisti, procent chiar mai bun decat cel inregistrat in decembrie 2008, cand a fost de 15%.

Si in ceea ce priveste asteptarile despre evolutia inflatiei sau a somajului se remarca o tendinta pozitiva. Numai doua treimi dintre romani estimeaza o crestere de preturi in 2010, fata de 70% care credeau acest lucru in urma cu un an. De asemenea, dupa o medie lunara pe tot parcursul lui 2009 de aproape 85% a celor care vedeau o crestere a ratei somajului in urmatoarele 12 luni, acest procent s-a redus la 78% in decembrie.

Atunci cand se refera la realizarea de investitii in bunuri de folosinta indelungata, numarul celor care nu considera ca este un moment bun pentru acestea se mentine relativ constant comparativ cu media anuala, 57% afirmand ca nu intentioneaza sa cumpere un obiect important pentru casa in urmatorul an. Nici atitudinea fata de economisire nu a inregistrat schimbari majore. 78% dintre romani considera ca nu este o perioada favorabila pentru a pune bani deoparte, in vreme ce in jur de 20 de procente spun chiar ca au datorii.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania. Datele sunt reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste, esantionul fiind de 1000 de persoane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.